Vineri se împlinesc 15 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

În această zi specială, va fi săvârşită Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, începând cu ora 09:00, după care va fi oficiat un Te Deum. De la ora 12,00, în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, se va desfăşura un moment festiv în cadrul căruia vor fi prezentate mesajele adresate de autorităţile române și de alte instituţii publice din țara noastră. Accesul la acest eveniment se face DOAR pe bază de invitaţie, a transmis biroul de presă al Patriarhiei Române.

Vă amintim că ceremonia de întronizare a Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a avut loc la data de 30 septembrie 2007. Cuvântul în numele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a fost rostit atunci de Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului.

Înalţi oficiali români, demnitari străini și reprezentanţi ai cultelor religioase din străinătate au fost prezenţi atunci la Catedrala Patriarhală pentru a participa la ceremonia de întronizare a noului Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Printre participanţi s-au numărat: Regele Mihai I, foștii președinți ai României Traian Băsescu, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, Călin Popescu-Tăriceanu, Nicolae Văcăroiu și Bogdan Olteanu.

La marele eveniment, au participat și 30 de delegaţii străine care au cuprins 90 de ierarhi ai cultelor creştine. Au venit reprezentaţi ai tuturor Bisericilor Ortodoxe din lume, în total 16 delegaţi ai Consiliului Mondial al Bisericilor, ai Conferinţei Bisericilor Europene şi ai Bisericii Anglicane.

Despre Preafericitul Daniel

Daniel Ciobotea s-a născut la data de 22 iulie 1951 în satul Dobreşti, comuna Bara din judeţul Timiş. A absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970 – 1974). În 1979, el şi-a susţinut teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg. Din 1980, a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey – Elveţia, unde între anii 1986 şi 1988 a fost şi director adjunct.

La data de 6 august 1987, el a intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria sub numele de Părintele Daniel. În martie 1990, a fost hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul ‘Lugojanul’. La data de 1 iulie 1990, el a fost înscăunat ca Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. A fost ales în funcţia de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), după decesul Patriarhului Teoctist, care a avut loc la data de 30 iulie 2007.

Nicolae Ciucă, mesaj special pentru Preafericitul Părinte Patriarh Daniel

În această zi specială pentru comunitatea creștin ortodoxă, prim-ministrului României, Nicolae Ciucă, i-a transmis un mesaj special Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

„Preafericirea Voastră Părinte Patriarh Daniel, cu ocazia aniversării a 15 ani de la întronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, vă adresez cele mai calde urări de sănătate, pace, putere de muncă și mulți ani fericiți!

În toată această perioadă de slujire patriarhală, ați contribuit, decisiv, la transformarea Bisericii Ortodoxe Române într-o instituție dinamică, deplin angajată în viața cetății, activă în plan spiritual, social-filantropic, educațional și cultural. Cu aceeași determinare și energie, v-ați dedicat consolidării parteneriatului dintre Stat și culte, care se fundamentează pe valori comune – dialog interreligios, bună cooperare, libertate religioasă, echilibru, respect față de drepturile fundamentale.

Grija pe care Preafericirea Voastră a arătat-o necontenit față de societatea românească nu s-a limitat la rugăciune, ci s-a extins în sfera practică prin suportul arătat de Biserica Ortodoxă Română față de semeni în perioada pandemiei și față de cei nevoiți să-și părăsească țara din cauza războiului ilegal, neprovocat și nejustificat al Federației Ruse în Ucraina. Sub păstorirea Preafericirii Voastre, Biserica Ortodoxă Română reprezintă un model de generozitate și solidaritate, un promotor și păstrător al tradițiilor și identității spirituale.

Cu deosebită prețuire, vă doresc să continuați misiunea pastorală, cu aceeași putere de până acum, în slujba românilor din țară și din diaspora. Slujire rodnică, întru mulţi şi fericiţi ani!”, a spus premierul României.