Premierul Nicolae Ciucă salută preluarea de către Suedia a preşedinţiei prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene.
Mesajul transmis de premierul României, în ziua în care Suedia preia şefia Consiliului European
Într-un mesaj postat pe Twitter, prim-ministrul României urează succes premierului şi Guvernului suedez în exercitarea mandatului la preşedinţia Consiliului UE, într-o perioadă marcată de provocări majore.
De asemenea, premierul Ciucă subliniază că România va coopera cu Suedia pentru o Uniune Europeană coezivă, orientată spre viitor şi unită.
„Salut începerea preşedinţiei suedeze a Consiliului UE în acest an. Urez succes prim-ministrului şi Guvernului Suediei în exercitarea mandatului în aceste vremuri marcare de mari provocări.
România este angajată să lucreze îndeaproape cu Suedia pentru construirea unei Uniuni Europene mai consolidate, orientată spre viitor şi unită”, este mesajul postat de premierul Nicolae Ciucă pe Twitter.
PM @NicolaeCiuca:I welcome the start of the 🇸🇪Presidency of the Council of the EU @sweden2023eu&I wish success to @SwedishPM&🇸🇪Gov’t in exercising this mandate in times of great challenges.🇷🇴is committed to work closely together with 🇸🇪towards a cohesive,future-oriented&unitedEU
— GuvernulRomâniei (@GuvernulRo) January 1, 2023
Suedia a preluat preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, pentru următoarele 6 luni
Reamintim că începând chiar de astăzi, 1 ianuarie 2023, Suedia a preluat de la Republica Cehă preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, pentru o perioadă de şase luni.
Priorităţile preşedinţiei suedeze reflectă poziţiile pe care Suedia le-a susţinut în mod tradiţional în UE, dar răspund şi provocărilor geopolitice şi economice actuale cu care se confruntă Uniunea, transmite Guvernul de la Stockholm.
Securitatea-unitatea, rezilienţa-competitivitatea, prosperitatea (tranziţia energetică), valorile democratice şi statul de drept sunt temele aflate în centrul viitoarei preşedinţii suedeze, a transmis prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, într-un discurs la 12 decembrie, în Riksdag (parlamentul suedez), când a prezentat programul preşedinţiei suedeze a UE începând cu 1 ianuarie 2023.
Referitor la afacerile externe, Suedia va acorda atenţie sporită situaţiei din Ucraina şi procesului de extindere a UE. Cu privire la economie, preşedinţia suedeză va depune eforturi pentru unitate în actuala situaţie dificilă de criză.
La capitolul afaceri interne, viitoarea preşedinţie se va axa pe politicile migraţiei, pe combaterea crimei organizate, a terorismului şi a extremismului violent. Pe zona politicilor sociale, a locurilor de muncă şi sănătăţii, Suedia arată că se va axa pe reducerea riscului de sărăcie şi excluziune socială, ca urmare a ultimelor crize: pandemia, criza energetică şi creşterea inflaţiei.
În plus, preşedinţia suedeză va promova activ obiectivele UE, pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050, în paralel cu creşterea competitivităţii, a ocupării forţei de muncă, a producţiei de alimente şi a sănătăţii şi bunăstării. În acest sens, punerea în aplicare a Pactului ecologic european va fi pe agendă în prima jumătate a anului 2023.