Premierul României, Nicolae Ciucă, a reamintit faptul că peste 800.000 cetățeni ucraineni au ales țara noastră pentru a se adăposti de agresiunile militare ruse. Deși refugiații de război au toate condițiile necesare în România, premierul nostru speră ca ei să aibă „o viaţă cât mai curând liniştită”.
„Ziua de 20 iunie este consacrată în fiecare an conştientizării dramelor prin care trec zeci de milioane de oameni din lume, strămutaţi sau nevoiţi să-şi părăsească ţările de origine din cauza războaielor sau persecutaţi din motive etnice, politice sau de altă natură. Este regretabil că numărul persoanelor aflate în astfel de situaţii a crescut constant în ultimul deceniu, iar acum vedem din nou cum acest fenomen este amplificat de agresiunea rusă în Ucraina.
În cele aproape patru luni de când a fost declanşat acest conflict, România alături de alte ţări din regiune şi din întreaga Europă şi-au deschis graniţele pentru refugiaţii din Ucraina, dând dovadă de solidaritate faţă de aceşti oameni, ale căror vieţi au fost complet date peste cap de război.
În marea lor majoritate femei, copii, bătrâni sau bolnavi au plecat de la casele lor sub ameninţarea bombardamentelor şi asalturilor sângeroase care au distrus localităţi întregi din Ucraina. În faţa acestei drame, românii au dovedit cu prisosinţă că sunt sensibili la suferinţele celor care ne cer ajutorul şi le mulţumesc încă o dată tuturor celor care s-au alăturat eforturilor guvernamentale de sprijin pentru refugiaţii din Ucraina, împreună cu instituţiile europene şi internaţionale.
Acestor oameni, pentru care viaţa a devenit o adevărată fugă contracronometru din calea războiului, vom continua să le asigurăm condiţii pentru integrarea socială şi economică în România”, a fost mesajul transmis, luni dimineața, de către Nicolae Ciucă.
Ce este Ziua Mondială a Refugiatului?
Ziua Mondială a Refugiatului este o zi internațională desemnată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) pentru a onora toți refugiații din întreaga lume. În fiecare an, pe data de 20 iunie, fiecare stat celebrează puterea și curajul oamenilor care au fost nevoiți să fugă din țara lor pentru a scăpa de conflicte militare sau persecuții rasiale/religioase.
Ziua Mondială a Refugiatului este o ocazie specială pentru a crește gradul de empatie și înțelegere față de refugiații din lumea întreagă, dar și pentru a recunoaște rezistența de care dau dovadă în reconstruirea vieții lor.
Importanța Zilei Mondiale a Refugiatului
De asemenea, Ziua Mondială a Refugiatului atrage atentia asupra drepturilor și nevoilor refugiaților, contribuind la mobilizarea voinței și resurselor politice, astfel încât aceștia să și prospere, nu doar să supraviețuiască în alte state.
Deși este important să protejăm și să îmbunătățim viața refugiaților, zilele internaționale ajută la concentrarea atenției globale asupra situației lor. Majoritatea activități desfășurate de Ziua Mondială a Refugiaților creează oportunități pentru sprijinirea lor, potrivit UNHCR.