Nicolae Ciucă, mesaj special de Ziua Unirii Principatelor Române

Marți, 24 ianuarie 2023, în cadrul ceremoniei dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, sărbătorită în municipiul Focșani, județul Vrancea, premierul României, Nicolae Ciucă, le-a transmis românilor de pretutindeni că „nu poţi să construieşti nimic prin ură şi critică nejustificată, nu poţi să construieşti destinul unei ţări prin dezbinare, iar în marile momente istorice, trebuie să prevaleze unitatea de voinţă”.

Potrivit spuselor sale, bunăstarea şi siguranţa naţiunii române europene, precum şi protejarea valorilor democraţiei occidentale în România reprezintă proiectul nostru de ţară, iar acesta este singurul mare obiectiv pentru care trebuie să lucrăm în mod constant şi neobosit. „Tot ce a făurit bun România modernă a făurit atunci când poporul şi elitele politice, economice şi culturale au acţionat împreună pentru îndeplinirea unui obiectiv major naţional”, a reamintit el.

„Mă bucur şi sunt emoţionat să revin la Focşani, unde domnitorul Alexandru Ioan Cuza avea să ridice gărzile de la hotarele dintre români. Astăzi celebrăm Ziua Unirii Principatelor Române, un moment istoric care a deschis calea emancipării şi modernizării statului român. Unirea este legată de Focşani şi de Milcovul care separa cele două principate române, Moldova şi Muntenia. Despărţit în două de un braţ al Milcovului, oraşul întruchipa, în acea vreme, situaţia celor două principate române. Drama separării neamului era resimţită cu atât mai mult de locuitorii oraşului, pentru că era o separare falsă, izvorâtă din nedreptatea istorică.

Unirea celor două principate şi desfiinţarea hotarului de la Focşani au creat premisele statului naţional unitar român, care avea să se finalizeze ulterior, prin marea unire de la 1 decembrie 1918. De aici, din Focşani, a pornit susţinerea pentru mişcarea unionistă, încă din martie 1857. Tot la Focşani a fost ales, în decembrie 1858, în Adunarea Electivă a Moldovei, Mihail Kogălniceanu.

Unirea nu a fost un act întâmplător, o favoare a destinului, aceste fapte ale înaintaşilor trebuie reamintite şi învăţate de către toţi românii. Sunt pilde ale abordării politice ale înaintaşilor şi pietre de hotar ale întăririi şi modernizării României. Dacă vrem să reuşim ca naţiune, trebuie să învăţăm de la părinţii fondatori ai naţiunii române cum să ne comportăm ca un singur popor, unit în jurul unor valori şi a unor obiective comune. Tot ce a făurit bun România modernă a făurit atunci când poporul şi elitele politice, economice şi culturale au acţionat împreună pentru îndeplinirea unui obiectiv major naţional”, a declarat, marți, Nicolae Ciucă.

Astăzi s-au împlinit 164 de ani de la Mica Unire

Nicolae Ciucă a subliniat faptul că „fără un obiectiv naţional comun, mai important decât noi înşine, naţiunea română nu poate progresa şi nu îşi poate atinge potenţialul pe care îl merită”.

„România trece acum printr-un moment istoric unic, este un moment în care avem şansa să definitivăm marele proiect al României moderne, de a construi şi consolida o naţiune română europeană, în cadrul unei democraţii occidentale. Putem să facem acest lucru doar dacă statul român este eficient şi respectat iar eficienţa şi respectul se câştigă atunci când toate instituţiile statului garantează şi promovează la cel mai înalt nivel libertatea individului, demnitarea umană şi bunăstarea economică şi socială.

Modul în care vom trece de contextul istoric actual ne va determina viitorul pentru mult timp înainte. După crize economice multiple, după anii de pandemie şi în plin război declanşat de Rusia împotriva lumii libere, ne aflăm într-un moment de răscruce. Întreaga lume se reaşează în funcţie de valori şi de interese. În astfel de context, avem nevoie de viziune, de curaj şi mai ales de determinare pentru a ne îndeplini obiectivele naţionale”, a adăugat el.

Pentru a reuşi în acest demers nu au nevoie doar de dorinţa de a face, ci şi de puterea de a făptui, iar puterea de a făptui destinul nostru occidental are ca fundament echilibrul, raţiunea şi pacea socială. Nu poţi să construieşti nimic prin ură şi critică nejustificată, nu poţi să construieşti destinul unei ţări prin dezbinare. În marile momente istorice, trebuie să prevaleze unitatea de voinţă, nu dorinţa de dezbinare. Niciodată în sitoria modernă a României nu am avut o susţinere politică şi economică mai puternică din partea partenerilor noştri occidentali”, a precizat premierul României.

Potrivit spuselor sale, marile proiecte pe care le-a demarat Guvernul României, precum eliminarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) aderarea la Spaţiul Schengen şi la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD), precum şi marile proiecte cu finanţare prin PNRR şi prin bugetul naţional exprimă dorința României de a se ridica la nivelul contextului istoric prin care trece.

„Bunăstarea şi siguranţa naţiunii române europene precum şi protejarea valorilor democraţiei occidentale în România reprezintă proiectul nostru de ţară. Acesta este singurul mare obiectiv pentru care trebuie să lucrăm în mod constant şi neobosit. Avem o obligaţie morală atât faţă de r5omâni cât şi faţă de oamenii mari de stat care au făcurit la timpul lor naţiunea română şi statul român”, a completat Nicolae Ciucă.