Nicolae Ciucă, mesaj special de Ziua Victoriei în Europa
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, le-a reamintit tuturor că Ziua Victoriei în Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial este sărbătorită astăzi, 8 mai 2024, în momentul în care se comemorează intrarea în vigoare a armistițiului.
În sfera de influență sovietică, inclusiv în țara noastră, această sărbătoare era marcată pe 9 mai. Revenirea României în comunitatea internațională liberă impune sărbătorirea acestei zile importante, alături de partenerii euro-atlantici, pe 8 mai.
În calitate de general, el este familiarizat cu eforturile și pierderile suferite de Armata română în cel mai crunt conflict armat din istoria continentului. Și-a exprimat aprecierea față de militarii români care au luptat în Al Doilea Război Mondial. Le-a transmis veteranilor respectul și recunoștința pentru contribuția lor la făurirea României.
„Ziua Victoriei în Europa de la finele celui de-al Doilea Război Mondial este celebrată astăzi, când se aniversează intrarea în vigoare a armistițiului, la ora 23:01 a zilei de 8 mai 1945. În sfera de influență sovietică, în care a fost și țara noastră, sărbătoarea era marcată pe 9 mai.
Pentru că ceasul Moscovei are față de Europa Centrală un decalaj de două ore, încheierea ostilităților s-a contorizat la Kremlin la ora 1:01, în a doua zi calendaristică. Revenirea României în lumea liberă impune celebrarea acestei importante zile alături de partenerii euro-atlantici, pe 8 mai.
Ca general, cunosc bine eforturile și pierderile armatei noastre din cel mai crunt conflict armat pe care acest continent l-a văzut vreodată.
Aduc omagiul meu militarilor români care au luptat în al Doilea Război Mondial și le transmit veteranilor pe care îi mai avem printre noi aprecierea și respectul meu pentru tot ceea ce au făcut pentru țară”, a scris, miercuri, Nicolae Ciucă pe contul său de Facebook.
Despre Ziua Victoriei în Europa
La data de 8 mai 1945, a luat sfârșit în Europa o conflagrație care a însemnat sânge pe întregul continent. La data 7 mai 1945, la ora 02:41, în cartierul general de la Reims, Franța, generalul Dwight Eisenhower, comandantul suprem al aliaților, a acceptat capitularea necondiționată a tuturor forțelor germane.
Capitularea a fost semnată în numele amiralului Karl Dönitz, succesorul lui Adolf Hitler, de către Generaloberst Alfred Jodl, șeful Statului Major al Oberkommando der Wehrmacht (OKW). A intrat în vigoare în ziua următoare, la 8 mai 2024, la ora 23:01, când majoritatea forțelor germane și-au oprit operațiunile.
8 mai 1945 nu reprezintă doar victoria împotriva nazismului, ci și victoria umanității împotriva unei ideologii barbare care împărțea oamenii în „supraoameni – arieni” și „suboameni – untermensch”. Moștenirea lăsată de participanți, victime și supraviețuitori, indiferent de tabăra lor, ne obligă să ne asigurăm că o astfel de apocalipsă nu se va mai repeta.