Prima persoană care a transmis un mesaj cu ocazia sărbătoririi Micii Uniri a fost premierul Nicolae Ciucă. El a subliniat faptul că ultimii doi ani de pandemie au reprezentat „un test de anduranță” pentru poporul român.

Totodată, el a făcut referire și la viziunea lui Alexandru Ioan Cuza care lăsat României ”moştenire un exemplu de unitate, de sacrificiu personal pentru atingerea unui ţel naţional, acela de a-i aduce împreună pe români”.

„Sărbătorim astăzi primul pas important făcut pentru înfăptuirea statului naţional unitar român, Unirea Principatelor, acum 163 de ani. Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 a fost rodul eforturilor neobosite ale elitei politice a vremii, care s-au bucurat de înţelegerea pe care românii din Moldova şi Ţara Românească au arătat-o nevoii de modernizare.

Viziunea reformatoare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza ne-a lăsat moştenire un exemplu de unitate, de sacrificiu personal pentru atingerea unui ţel naţional, acela de a-i aduce împreună pe români. Ocaua lui Cuza, intrată în legendă, este şi astăzi simbol al egalităţii şi al dreptăţii, amintind totodată de rolul pe care statul trebuie să şi-l asume pentru a-i apăra pe cei slabi în faţa abuzurilor”, a spus Ciucă.

Premierul a mai adăugat faptul că este nevoie de responsabilitate în continuare, precizând că acum, provocările cu care se confruntă România se referă la criza sanitară, dar și criza economică care a lovit din plin țara. Totodată, el a făcut referire și la PNRR.

Mesajul lui Marcel Ciolacu

„Astăzi, ne menţinem pe aceeaşi linie a unităţii tuturor românilor, dar şi a progresului şi bunăstării. Situaţia actuală necesită responsabilitate atât la nivelul celor care conduc ţara, precum şi la nivelul întregii noastre societăţi. Provocările majore ale României sunt acum legate de depăşirea crizei sanitare, de susţinerea economiei prin investiţii substanţiale, debirocratizarea instituţiilor publice şi digitalizarea, prin gestionarea corectă, transparentă şi eficientă a bugetului de stat şi a fondurilor pe care ţara noastră le-a primit sau urmează să le primească prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi prin programele de finanţare europene. Toate acestea implică reforme pe care ni le-am asumat prin Programul de Guvernare şi pe care, în calitate de prim-ministru, le susţin cu toată responsabilitatea”, a spus şeful Executivului.

Un mesaj în acest sens a venit și din partea președintelui Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, acesta a subliniat faptul că acum, românii au nevoie, mai mult ca niciodată, de unitate și stabilitate.

„La 163 de ani de la Unirea Principatelor, românii au nevoie mai mult ca oricând de #unitate şi de #stabilitate! Românii au nevoie de #fapte şi decizii corecte care să demonstreze că le suntem alături! Dezbinarea nu ne va salva în aceste momente dificile, dezbinarea nu ne va salva în faţa provocărilor economice, sanitare şi de securitate, ci tocmai idealurile care i-au animat pe unioniştii de la 1859 şi care încă îi mai animă pe români! La mulţi ani, dragi români!”, a scris Marcel Ciolacu.

Mesajul lui Florin Cîțu

Și Florin Cîțu, șeful Senatului a transmis un mesaj cu ocazia Micii Uniri. Acesta susține că singura soluție viabilă pentru România rămâne liberalismul. El a adăugat că ziua de 24 de ianuarie reprezintă mai mult decât o unire.

„24 ianuarie reprezintă mai mult decât Unirea Principatelor Române. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate este dovada clară că avem nevoie de unitate pentru a scrie istorie. Dragi români, mesajul meu pentru voi e simplu: singura soluţie pentru a dezvolta România, pentru a continua ceea ce au început înaintaşii noştri, rămâne liberalismul. La mulţi ani!”, a scris președintele PNL.

Dacian Cioloș a transmis și el un mesaj. Președintele USR susține că în opinia sa, Ziua Unirii Principatelor Române poate fi văzută ca un exemplu în contextul ameninţărilor actuale.

El a făcut referire și la dezamăgirile politice.

„Putem vedea ziua Unirii drept o horă într-o piaţă publică sau ca un exemplu la care să ne întoarcem privirea de fiecare dată când ne-apucă deznădejdea şi ne sperie extremismul local, ameninţările de la graniţa de est, disoluţia autorităţii publice sau dezamăgirile politice”, arată Cioloş pe Facebook.