Nicolae Ciucă a subliniat că lupta a fost prezentată eroic deoarece „a fost pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial când Armata română a tras cu muniție reală în afara teritoriului național”. Cu toate acestea, el a afirmat că „nu suntem niciunul eroi”.
Nicolae Ciucă spune că eventualele atacuri trebuie îndreptate asupra sa, nu asupra Armatei
În cadrul emisiunii găzduite de Mircea Dinescu, unde Ciucă și-a promovat cartea „În slujba țării”, s-a discutat despre momentul în care generalul a condus „Scorpionii Roșii” în Nassirya, Irak. Ciucă a abordat și criticile recente la adresa Armatei, sugerând că acele nemulțumiri nu ar trebui să se îndrepte împotriva militarilor.
„Am văzut că deja ne contestă lumea (…) N-aș vrea să discut despre asta. Eu i-am rugat ieri să lase Armata română în pace.
Au ceva cu mine? Eu pot să primesc. Deci, să dea în mine. N-am nici cea mai mică problemă, dar nu în Armată și nu în militari și nu în ce a făcut Armata”, a spus el ferm.
Ciucă a reiterat că toți cei care au luptat la Nassirya au făcut doar ceea ce era necesar și nu au acționat din dorința de a deveni eroi.
„Am făcut ceea ce ni se cuvenea să facem. Aia era datoria noastră. Că s-au prezentat faptele de așa natură… așa a fost.
Pentru că, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, Armata română a tras cu muniție reală în afara teritoriului național. Noi nu am fost o țară expansionistă”, a adăugat el.
După difuzarea unui material pe platforma Recorder, în care doi generali italieni afirmă că militarii români nu au fost implicați direct în luptele de la Nassirya, ci au asigurat zona Suq al Shuyukh, au apărut reacții contradictorii.
Pe pagina de Facebook a lui Ciucă au fost postate mai multe comentarii elogioase, unele venind din partea unor persoane care susțin că s-au aflat în Irak alături de el. Printre acestea, s-au numărat mesaje precum „Felicitări și mult succes” sau „Sunt mândru că am avut onoarea să lupt alături de dumneavoastră”.
Cu toate acestea, un fost polițist militar român a adus acuzații grave, susținând că Ciucă a refuzat să sprijine polițiștii militari români prinși într-o ambuscadă în Nassirya.
„Nimeni nu poate să aprecieze și să își dorească pacea mai mult decât un militar”
În emisiunea de duminică, Ciucă a mai discutat și despre rolul militarilor în menținerea păcii și greutatea de a transmite familiilor că cei dragi au căzut în luptă.
„Nimeni nu poate să aprecieze și să își dorească pacea mai mult decât un militar. Nimeni. Știți cât de greu este să te duci acasă la o familie să-i anunți că i s-a prăpădit soțul sau copilul? Nu este vorba despre eroi”, a spus generalul.
Nicolae Ciucă a vorbit despre dorința generației sale de a aduce România în NATO, un obiectiv pe care militarii români l-au susținut cu entuziasm.
„Eu sunt generația din Armată care am tânjit… știți ce e aia a tânji? Adică ne-am dorit atât de mult să intrăm în NATO, pentru că reușisem și noi să deschidem ochii către cei care aveau echipamente, dotare, aveau alte proceduri.
Toate misiunile acestea au fost făcute cu suflet. Nu vorbesc de mine, eu vorbesc de soldați”, a spus el.
Generalul a subliniat că, în ciuda echipamentului precar și dotării neadecvate, Armata română a reușit să își îndeplinească misiunile, fiind apreciată pentru eforturile sale.
„Toate chestiunile care țin de misiuni trebuie privite prin prisma faptului că Armata nu a făcut decât să dea dovadă că – cu o tehnică precară, cu dotare neadecvată – și-a îndeplinit misiunile și am fost apreciați.
Așa este cel mai important. Am compensat diferența de dotare și echipare cu efortul personalului”, a adăugat liderul PNL.
Războiul din Ucraina
În discuția despre conflictul din Ucraina, Ciucă a afirmat că oamenii au crezut că după al Doilea Război Mondial nu vor mai exista orașe rase de pe fața pământului, dar realitatea războiului din Ucraina a contrazis această credință.
„Iată ce se întâmplă în Ucraina! Dispar localități, sate, comune, orașe… Despre ce vorbim”, a spus el.
Nicolae Ciucă a subliniat că președintele Zelenski nu a avut de ales și a trebuit să își apere țara, deoarece „s-a depășit limita diplomatică” și s-a ajuns la o „ambiție imperialistă”. El a adăugat că, deși toate războaiele au un sfârșit, nimeni nu poate prezice cu exactitate când și cum se va încheia conflictul din Ucraina.
„Ca orice război, va avea un sfârșit. Nu există război fără sfârșit, doar că aici apare tragedia – consecințele și efectele acestui sfârșit de război nu poate nimeni să le evalueze”, a mai precizat liderul PNL.