Nicolae Ciucă: Ne revine responsabilitatea de a menţine recunoaşterea importanţei funcției militare

ciuca

SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a precizat, la evenimentul organizat de Ministerul Apărării Naţionale în contextul marcării Centenarului depunerii osemintelor Ostaşului Necunoscut al României, că ne revine responsabilitatea de a menține recunoașterea importanței funcției militare.

În cursul zilei de miercuri, 17 mai, prim-ministrul Nicolae Ciucă a fost prezent la ceremonia desfăşurată la Mormântul Ostaşului Necunoscut. La acest eveniment, șeful Guvernului de la București a ținut și un discurs în care a evidențiat importanţa recunoaşterii în societate a rolului funcţiei militare.

Potrivit premierului, la fel de importantă este și întărirea corpului de profesionişti ai Armatei României.

Precizările au fost făcute în cadrul activităților comemorative organizate de Ministerul Apărării Naționale pentru a marca centenarul înhumării Soldatului Necunoscut al României la locul de veci stabilit în 1923, situat în Parcul Carol I.

Războiul de agresiune pe scară largă al Rusiei asupra Ucrainei nu face decât să ne reamintească nevoia de a menţine în continuare respectul şi recunoaşterea pentru sacrificiile pe care le fac toţi cei în haină militară. Ne revine nouă această responsabilitate de a menţine recunoaşterea importanţei în societate a funcţiei militare, de a întări corpul de profesionişti ai Armatei României şi de a deschide porţile organismului militar cât mai multor tineri şi profesionişti în domeniile conexe, de care Armata şi apărarea României au nevoie. Totodată, rezilienţa în faţa marilor crize contemporane nu poate fi întărită fără contribuţia întregii societăţi, a fiecărui cetăţean, care prin participarea la efortul comun de apărare a ţării, a teritoriului şi a semenilor, prin angajare, patriotism şi dedicare, poate contribui la efortul de apărare a României în perioadele cele mai complicate”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Soldații necunoscuți au consolidat evoluțiile istorice ale țării

El a exprimat că soldații neidentificați au jucat un rol crucial în conturarea progresului istoric al națiunii, contribuind la formarea României Mari și la eliberarea de sub opresiunea fascistă. Sacrificiul lor a poziționat România în cea mai avantajoasă stare din punct de vedere al apărării și securității din istoria sa, grație apartenenței la NATO și UE, precum și a rețelei de parteneriate strategice existente.

„Celebrăm astăzi 100 de ani de la reînhumarea osemintelor soldaţilor necunoscuţi căzuţi în Primul Război Mondial, oseminte aşezate în Parcul Carol, în mijlocul Capitalei, spre vie aducere aminte şi pioasă recunoştinţă faţă de cei care şi-au pierdut viaţa în confruntările pentru apărarea ţării şi făurirea României mari. Recunoştinţa întregii ţări este adusă aici celor care, ca urmare a vicisitudinilor războiului, nu au mai putut fi recunoscuţi, înhumaţi creştineşte şi pomeniţi de către familiile lor şi de către cei apropiaţi. 14 mai rămâne, deci, să fie în veac ziua recunoştinţei românilor pentru înaintaşii care au făcut sacrificiul suprem”, a spus Nicolae Ciucă.

El a subliniat importanța crescândă a acestui moment, în special prin adăugarea de noi veterani din teatrele de operațiuni străine în ultimele trei decenii, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial. El a subliniat că soldații necunoscuți sărbătoriți ca români proveneau din medii diverse, inclusiv voluntari, profesioniști și soldați recrutați. Cu toții au împărtășit o înțelegere comună că apărarea patriei este cea mai importantă datorie a fiecărui român.

A fost dezvelită o placă comemorativă

În cadrul ceremoniei, premierul Nicolae Ciucă și primarul Nicușor Dan au dezvelit o placă comemorativă în cinstea Centenarului Soldatului Necunoscut din România.

După intonarea imnului național, cei prezenți au primit cu căldură procesiunea care a purtat urna cu zece saci tricolori plini cu pământ sacru. Acești saci au fost în final, după încheierea serviciului religios, amplasați în rotonda Memorialului Eroilor Neamului, situat în imediata apropiere a Mormântului Soldatului Necunoscut.

Primăria a anunțat că va avea loc o sesiune de porți deschise la Memorialul Eroilor Neamului din Parcul Carol I, între orele 14.00 și 20.00. Vizitatorii vor avea ocazia să exploreze o expoziție captivantă cu fotografii și artefacte, să se bucure de filmul documentar „Soldatul Necunoscut”, să asiste la exerciții ale echipelor de instrucție și să asiste la ceremonia de schimbare a Gărzii de Onoare la Mormântul Soldatului Necunoscut.

În plus, între orele 20.00 și 21.00, pe esplanada Memorialului Eroilor Neamului din Parcul Carol I va avea loc un concert susținut de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, însoțit de un spectaculos joc de lumini organizat de Primăria Municipiului București.

Pentru a încheia evenimentul, începând cu ora 21.00, militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” vor mărșălui elegant cu torțe pe traseul din Parcul Carol I până pe Bulevardul Timișoara.