Negocieri intense cu sindicatele din Educație

Nicolae Ciucă a avut, la Palatul Victoria, o rundă de consultări cu liderii sindicatelor din Educație, întâlnire în cadrul căreia au fost prezentate măsurile privind măririle de salarii din sistemul de învăţământ pe care Guvernul le va aproba joi.

Potrivit unui comunicat al Executivului, coaliția de guvernare „face un nou apel la responsabilitate către toate cadrele didactice și întreg personalul care contribuie la buna funcționare a sistemului educațional, pentru a înceta greva și a permite reluarea accesului la educație pentru cei peste 3.000.000 de elevi din România, dintre care aproape 300.000 se pregătesc pentru evaluarea națională și bacalaureat”.

Surse politice transmit că în timpul negocierilor, s-a solicitat o majorare de 25% a salariilor, iar când aceasta a fost acceptată și s-a stabilit o majorare de 1.000 de lei brut de la 1 iunie, reprezentând o creștere de 15% a salariilor din sectorul preuniversitar și o creștere ulterioară suplimentară de 40% în 2024, sindicatele au refuzat.

De asemenea, sindicatele au refuzat ca salariul profesorilor debutanți/asistenți universitari să fie raportat la salariul mediu brut din economie și să reprezinte punctul de referință al grilei de salarizare din domeniul educației, mai transmite sursa citată.

În plus, deși inițial sindicatele au refuzat voucherele în valoare de 4.000 lei pentru profesori și 1.500 lei pentru personalul nedidactic, ulterior au solicitat din nou aceste beneficii.

Discuțiile cu premierul vor continua joi

O nouă pretenție apărută în cadrul negocierilor a fost legată de o majorare de 2.000 lei net pentru toți angajații. În plus față de aceasta, au apărut noi cerințe referitoare la salarii de 4.000 de lei pentru profesorii debutanți, mai declară sursele politice.

„În acest moment greva continuă, ca să fie foarte clar. Nu au acceptat (membrii de sindicat – n. r.) nici varianta cu 1.000 de lei. Au cerut să fie suma mai mare. Dublarea acelei sume, 2.000 de lei net. Era vorba de 1.000 de lei brut lunar, e vorba de 2.000 de lei”, a transmis preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

De menționat că, premierul Nicolae Ciucă şi-a programat, joi, noi consultări cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, potrivit agendei oficiale a prim-ministrului. Acestea ar urma să aibă loc la ora 13,30, respectiv ora 19,00, precizează sursa amintită.