Miercuri, la Foreign Investors Summit 2023, Nicolae Ciucă, Preşedintele Senatului şi lider al PNL, a afirmat că fiscalitatea va rămâne neschimbată în 2024. El a subliniat că această decizie a fost discutată în cadrul coaliţiei şi reprezintă o limită pe care PNL nu intenţionează să o depăşească. Ciucă a comunicat că a transmis atât premierului Ciolacu, cât și liderilor PSD, că „orice modificare în prezent a politicilor fiscale ar crea perturbări semnificative și ar distruge încrederea construită între mediul de afaceri și actorii politici”.
Nicolae Ciucă dă asigurări mediului de afaceri privind menţinerea fiscalităţii în 2024
Nicolae Ciucă a menționat că dorește să facă o precizare importantă în legătură cu stabilitatea, predictibilitatea și încrederea. El a subliniat că publicul se așteaptă la un angajament ferm din partea lor referitor la menținerea fiscalității în 2024. Ciucă a explicat că au avut discuții în cadrul coaliției și că există o limită pe care Partidul Național Liberal nu intenționează să o depășească.
A discutat cu liderii Partidului Social Democrat, cu premierul Marcel Ciolacu și le-a transmis că intervenția în prezent asupra fiscalității ar avea consecințe semnificative, perturbând perspectivele de dezvoltare economică și afectând încrederea construită între mediul de afaceri și decidenții politici. Prin urmare, Ciucă a afirmat că nu există planuri pentru modificarea fiscalității în 2024.
„Pentru că am vorbit despre stabilitate, predictibilitate şi de încredere, vreau să fac o menţine absolut necesară. Cred că aşteptaţi de la noi un angajament ferm vizavi de ceea ce înseamnă menţinerea fiscalităţii pentru anul 2024.
Am avut discuţii în coaliţie, este o linie peste care Partidul Naţional Liberal nu poate să treacă, şi am discutat cu liderii Partidului Social Democrat, cu premierul Marcel Ciolacu şi am explicat că orice intervenţie în momentul de faţă pe fiscalitate bulversează absolut orice, speranţa noastră de dezvoltare economică, o dispersează, efectiv, pulverizează încrederea ce s-a realizat între mediul de afaceri şi decidenţii politici.
Motiv pentru care nu se va întâmpla ca fiscalitatea să fie modificată în 2024”, a spus liderul liberali în intervenţia sa.
Ce se va întâmpla cu Codul Fiscal?
Președintele PNL a afirmat că, în concordanță cu discuțiile avute în întâlnirile anterioare cu reprezentanții investitorilor străini și cu cei din sectorul de afaceri, precum și cu patronatele din România, dialogul va fi esențial pentru atingerea obiectivului din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care urmează să fie decis pentru anul 2025.
Nicolae Ciucă a subliniat necesitatea unui dialog extins și detaliat în privința noului Cod Fiscal. El a accentuat importanța unui astfel de dialog pe termen lung, care să analizeze toate detaliile legate de implementarea unui nou Cod Fiscal. Ciucă a explicat că acest cod nu ar trebui să aibă efecte imediate pentru unul sau doi ani, ci să fie conceput pentru a produce rezultate pe termen mediu și lung.
El a argumentat că nu ar trebui să se meargă exclusiv pe beneficii pentru o anumită categorie socială. Acesta a spus că este esențial să evităm adâncirea disparităților existente în prezent. Ciucă a subliniat importanța ca toate măsurile luate să aibă un impact pozitiv asupra întregii populații. Să influențeze bugetul de stat și să sprijine mediul de afaceri, pensionarii și clasa de mijloc.
El a insistat asupra necesității de a asigura un echilibru în adoptarea măsurilor. Singura modalitate de a colecta resurse la buget și de a susține măsurile sociale este prin intermediul investițiilor. Ciucă a concluzionat că banii sunt esențiali pentru a aduce bani. A subliniat că investițiile reprezintă singura soluție pentru a asigura sursele financiare necesare.
„Din punct de vedere politic, s-a realizat acest construct între centru-dreapta PNL şi centru-stânga, PSD, din responsabilitatea de a asigura stabilitatea şi echilibrul ţării şi sunt convins că dumneavoastră înţelegeţi foarte bine că într-o astfel de construcţie politică există ideologii, doctrine şi abordări specifice fiecărui partid în parte, există disensiuni, dar eu apreciez ca aceste disensiuni practic ne conduc spre ceea ce înseamnă în final o decizie care să asigure ceea ce spuneam, rostul acestei coaliţii, stabilitatea şi echilibrul.
Ca atare, pot să vă spun din toate activităţile pe care le-am derulat ca premier şi acum, ca preşedinte al Senatului că în întâlnirile internaţionale, toţi partenerii noştri apreciază foarte mult această maturitate şi responsabilitate politică a liderilor partidelor din România şi practic suntem un partener cât se poate de credibil atât pentru Bruxelles cât şi pentru Washington, pentru Berlin, pentru Paris, pentru Londra, pentru toţi partenerii noştri strategici”, a menţionat el.