Nicolae Ciucă a transmis un mesaj important pentru țara noastră, cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la înființarea serviciului diplomatic român. Astfel, premierul a subliniat că MAE este o structură crucială pentru recunoașterea României drept stat independent şi suveran.
Zi importantă pentru România! Nicolae Ciucă tocmai a făcut anunțul: Este crucială pentru recunoașterea țării noastre
Așadar, premierul Nicolae Ciucă a transmis că MAE a jucat şi continuă să joace un rol esenţial în procesul de integrare europeană şi euroatlantică a României.
„Aniversăm, astăzi, 160 de ani de la înfiinţarea serviciului diplomatic al României. Istoria sa este strâns legată de existenţa însăşi a statului român, acţiunea diplomatică fiind crucială pentru recunoaşterea ţării noastre drept stat independent şi suveran.
Această aniversare este un moment semnificativ, care ne oferă oportunitatea de a reflecta asupra rolului şi obiectivelor Ministerului Afacerilor Externe de astăzi. Activitatea diplomatică şi serviciul diplomaţilor români au fost constant ghidate de protejarea interesului naţional, îmbrăcând forma promovării valorilor şi obiectivelor României în lume.
De asemenea, MAE a jucat şi continuă să joace un rol esenţial în procesul de integrare europeană şi euroatlantică a ţării noastre. Membrii corpului diplomatic şi consular român nu sunt doar vocea României în lume, ci şi interfaţa Statului român cu cetăţenii săi aflaţi în străinătate”, a declarat Nicolae Ciucă.
Totodată, premierul a explicat că o diplomație eficientă nu se poate realiza fără un Minister al Afacerilor Externe puternic.
„O diplomaţie eficientă nu se poate realiza fără un Minister al Afacerilor Externe puternic, unit în jurul unei misiuni clare şi sprijinit de un corp de profesionişti dedicaţi. Prestaţia acestora rămâne valoroasă nu doar prin implementarea mandatului direct al MAE, dar şi prin punerea expertizei diplomatice în slujba altor părţi ale administraţiei centrale române.
Istoria bogată a MAE oferă modele şi lecţii care, cu siguranţă, vor inspira noi generaţii de diplomaţi să servească cu demnitate şi dedicaţie România şi cetăţenii români. Sunt convins că tradiţiile şi bunele practici vor fi duse mai departe de un serviciu diplomatic mândru de misiunea sa în slujba interesului public”, a completat Ciucă.
Mesajul lui Bogdan Aurescu
La rândul său, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a transmis că astăzi marcăm 160 de ani de contribuţie concretă şi valoroasă la crearea, menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor internaţionale ale României.
„Marcăm, în 2022, 160 de ani de la înfiinţarea Ministerului Afacerilor Externe al României: 160 de ani de Diplomaţie Română modernă – 160 de ani de contribuţie concretă şi valoroasă la crearea, menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor internaţionale ale României, la parcursul democratic al statului român, 160 de ani de serviciu în apărarea intereselor şi securităţii cetăţenilor români, oriunde s-ar afla aceştia.
Privind înapoi, în istorie, realizăm că apariţia unei instituţii moderne dedicate diplomaţiei, precum şi reglementării şi gestionării legăturilor externe ale tânărului Stat, în anul 1862, a impulsionat eforturile de emancipare politică şi de dobândire a unui profil internaţional bine conturat, care să impună România drept stat independent şi suveran.
O componentă esenţială a politicii externe româneşti a constituit-o, la acel moment, încurajarea unei diplomaţii pragmatice şi curajoase, orientată spre realizarea obiectivelor fundamentale ale naţiunii române. Prima sarcină a ministerului nou înfiinţat a fost îndeplinirea obiectivelor fundamentale ale recunoaşterii internaţionale şi desăvârşirii Unirii Principatelor: primul legat de recunoaşterea de către Europa a dublei alegeri a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, celălalt de acceptarea de către Poartă şi puterile garante a unirii depline în plan politic şi administrativ”, a transmis Bogdan Aurescu.