Nicolae Ciucă își reamintește cu nostalgie de anii copilăriei
În cartea sa, „În slujba țării”, liderul PNL, Nicolae Ciucă, își reamintește cu nostalgie anii copilăriei petrecute în comuna natală Plenița, din județul Dolj. El evocă amintiri despre momentele în care, copil fiind, umbla desculț prin ploaie și colinda pădurile și luncile din apropierea satului. Chiar și după ce s-a mutat la Craiova, Ciucă a păstrat o legătură puternică cu locurile natale.
Ciucă rememorează, de asemenea, perioada în care a trăit la Craiova și era pasionat de fotbal. El povestește despre meciurile echipei Universitatea Craiova, amintindu-și de marile vedete ale echipei, precum Ștefănescu, Balaci, Ungureanu și Cămătaru. Aceste momente petrecute pe stadionul din Bănie, unde se simțea alături de ceilalți fani, au avut o mare însemnătate în viața sa de adolescent.
„M-am mutat chiar atunci când Universitatea Craiova câștiga pentru prima dată Cupa României. (…)
Mergeam… să-i vedem pe Ștefănescu, Balaci, Ungureanu sau Cămătaru, parcă ne simțeam împreună, pentru că susțineam cu toții aceeași echipă”, se arată în cartea liderului PNL.
Perioada liceului militar și programul dur de pregătire
În ciuda dorinței tatălui său de a urma un liceu energetic, Nicolae Ciucă a ales să urmeze liceul militar de la Craiova. În carte, el descrie cu detalii programul strict de acolo: deșteptarea la ora șase dimineața și gimnastica de înviorare, indiferent de vreme.
„Deșteptarea era la ora șase. Deșteptarea … însemna să sari ca ars din pat și în doar zece minute să fii pe platou, la înviorare.
Gimnastica de înviorare se făcea pe orice vreme… Dacă era iarnă, mai abitir te mișcai, să-ți dezmorțești membrele înțepenite de frig”, scrie Ciucă.
Cariera militară și trecerea la politică
Cartea „În slujba țării” este structurată în trei părți, fiecare reflectând o etapă importantă din viața lui Ciucă. Prima parte este dedicată copilăriei sale, a doua se concentrează pe cariera sa militară, iar a treia parte privește viitorul său ca lider politic.
Nicolae Ciucă își folosește experiențele din copilărie și din cariera militară pentru a contura viziunea sa politică și programul său pentru viitor.
Alegerea lansării cărții la Cetate, pe moșia lui Mircea Dinescu, are o semnificație aparte. Aflată pe malul Dunării, localitatea Cetate este un loc de întâlnire pentru evenimente culturale și literare, unde tradiția se împletește cu arta într-un mod unic.
Pentru Nicolae Ciucă, această regiune are o importanță deosebită, fiind aproape de locurile sale natale și legându-l de istoria și cultura locală.