Nicolae Ciucă a afirmat că PNL rămâne dedicat apărării intereselor mediului de afaceri și a demonstrat acest lucru inclusiv la dezbaterea privind măsurile fiscale.
Liderul PNL Nicolae Ciucă a afirmat marți, pe 7 noiembrie, că liberalii rămân dedicați apărării intereselor mediului de afaceri și au demonstrat acest lucru inclusiv la dezbaterea privind măsurile fiscale.
PNL apără interesele mediului de afaceri
Acesta a adăugat că de altfel, ei au susținut „în contextul acestor măsuri ca, la reducerea deficitului să contribuie și statul, prin reducerea cheltuielilor și combaterea evaziunii.”
„Acesta a fost mesajul pe care l-am transmis reprezentanților Confederației Patronale ”Concordia”, cu care am avut o întâlnire foarte bună în cursul acestei zile.
Am văzut toate apelurile mediului de afaceri pentru un cadru fiscal mai predictibil și am asigurat membrii confederației că PNL va rămâne susținătorul acestui obiectiv și în anii următori”, a scris liderul liberal pe Facebook.
Potrivit lui Nicolae Ciucă, PNL a le-a arătat că își dorește „ca și filosofia bugetară pentru anul următor să fie axată pe investiții și pe sprijinirea mediului privat, iar fondurile europene și banii din PNRR să își păstreze rolul important în dezvoltarea pe termen lung.”
Limitele plăților cu bani cash se mențin, atât la persoane fizice, cât și la cele juridice
Tot marți, Nicolae Ciucă a anunțat că toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice. Vor exista, însă, două excepții: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi.
În cadrul ședinței de guvern, s-a hotărât ca Executivul să lupte în continuare împotriva evaziunii fiscale din România.
„Am avut, astăzi, la nivelul conducerii Coaliției o analiză aplicată asupra măsurii privind plățile în numerar. În urma dialogului nostru, am convenit o serie de modificări necesare, care să contribuie la protejarea mediului de afaceri și a cetățenilor de bună credință.
Astfel, toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice. Cu două excepții: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi.
Pe de altă parte, am convenit, împreună, că vom continua cu fermitate lupta cu evaziunea fiscală în România și vom promova, de comun acord, măsuri în acest sens”, a scris, marți, Nicolae Ciucă pe contul lui de Facebook.
Această restricție există încă din 1996
Amintim că recent, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a spus că această restricție există din 1996. Scopul este prevenirea abuzurilor și asigură transparența în tranzacțiile financiare.
Limitarea se referă la plățile cash către un singur agent economic, fiind impus un plafon zilnic de 5.000 de lei, care anterior era de 10.000 de lei. Cu alte cuvinte, limita nu se referă la suma totală ce poate fi cheltuită, ci la suma cheltuită la un singur comerciant.
Adrian Câciu a menționat, totodată, că discuțiile cu privire la această limitare continuă în cadrul Executivului. Una dintre principalele direcții de discuție este ajustarea limitei pentru IMM-uri, astfel încât să nu apară blocaje în tranzacțiile zilnice. Se consideră că o limită mai mare de 5.000 de lei ar fi necesară pentru a nu afecta activitățile unor afaceri.