Nicolae Ciucă a participat recent la o întâlnire cu ambasadorul Japoniei la Bucureşti, Hiroshi Ueda. În urma întrevederii, președintele Senatului a subliniat că România rămâne angajată să îndeplinească toate obiectivele comune din Parteneriatul Strategic cu această ţară.
Președintele Senatului a declarat că relațiile bilaterale dintre România și Japonia au fost ridicate la nivelul de parteneriat strategic, iar principalul subiect al întrevederii cu ambasadorul Japoniei la Bucureşti a fost „continuarea excelentei noastre colaborări”.
România rămâne angajată să îndeplinească obiectivele comune din Parteneriatul Strategic
„Relațiile bilaterale dintre România și Japonia au fost ridicate la nivelul parteneriatului strategic, iar continuarea excelentei noastre colaborări a fost principalul subiect al întrevederii pe care am avut-o cu Ambasadorul Japoniei în România, E.S. Hiroshi Ueda.
România rămâne angajată să îndeplinească toate obiectivele comune din Parteneriatul Strategic, semnat de Președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei sale oficiale în Japonia din acest an”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.
Construcția podului de la Brăila reprezintă un simbol al cooperării româno-japoneze
De asemenea, Nicolae Ciucă a amintit de faptul că între proiectele comune dintre România și Japonia se numără și construcția podului de la Brăila. Liberalul a spus că acest proiect reprezintă „o poveste de succes” și speră să crească interesul exprimat de companiile japoneze pentru construcția unui nou pod peste Dunăre.
„Între proiectele noastre comune se numără și construcția podului de la Brăila, o poveste de succes și un simbol al cooperării româno-japoneze. Îmi doresc ca acest proiect să crească interesul exprimat de companiile japoneze pentru construcția unui nou pod peste Dunăre, care să lege România de Bulgaria.
Ca președinte al Senatului, l-am asigurat pe E.S. Hiroshi Ueda că voi milita pentru întărirea legăturilor pe linie parlamentară între România și Japonia. Dialogul dintre grupurile parlamentare de prietenie a fost reluat în luna iunie și ne așteptăm la o prezență consistentă la Summit-ul și Forumul de afaceri organizate în septembrie, în cadrul Inițiativei celor Trei Mări”, a completat liberalul.
Podul de la Brăila are o importanţă sporită în contextul geopolitic al războiului
Amintim că Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, a anunțat anterior că podul de la Brăila are o importanţă sporită în contextul geopolitic actual al războiului din Ucraina întrucât infrastructura de transporturi din regiunea dunăreană este vitală pentru a îmbunătăţi securitatea la nivelul Uniunii Europene.
Potrivit ei, „capacitatea acestei infrastructuri trebuie sporită şi civil şi militar, la fel, avem nevoie mai mult ca oricând de infrastructură pregătită din punct de vedere al mobilităţii militare.”
„Volumele de mărfuri care sunt transportate înspre şi dinspre Moldova şi Ucraina în momentul de faţă sunt de ordinul milioanelor de tone pe lună. Și vreau să folosesc această ocazie pentru a mulţumi autorităţilor din România pentru contribuţia avută la dezvoltarea culoarelor solidarităţii, a noilor rute logistice menite să ajute Ucraina şi Moldova să exporte şi să importe mărfuri”, a explicat Adina Vălean.