Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit luni cu Małgorzata Kidawa-Błońska, Mareșalul Senatului Republicii Polone, pentru a discuta despre relațiile bilaterale.
Nicolae Ciucă a subliniat că România și Polonia împărtășesc o serie de experiențe similare, având în vedere istoria lor comună marcată de perioada comunistă și de tranziția dificilă către democrație și economie de piață.
Nicolae Ciucă a subliniat că România și Polonia se confruntă cu provocări similare
Liderul PNL a remarcat că ambele țări se confruntă în prezent cu provocări similare. Nicolae Ciucă a enumerat, în context, presiunea energetică din partea Rusiei, amenințările din partea Moscovei și consecințele conflictului din Ucraina.
”Avem multe în comun, România şi Polonia fiind ţări care au suferit în perioada comunistă, au traversat o tranziţie greoaie, iar acum performează în Uniunea Europeană.
Şi provocările prezentului sunt asemănătoare: şantajul energetic rusesc, ameninţările Moscovei şi efectele războiul din Ucraina”, a transmis preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.
Varșovia sprijină necondiționat aderarea României la Schengen
Nicolae Ciucă a menționat că oficiala poloneză i-a transmis că Varșovia sprijină necondiționat procesul de aderare al României la Spațiul Schengen și la OCDE, o veste salutată pozitiv.
De asemenea, el a exprimat aprecierea sa pentru sprijinul ferm acordat de Polonia parcursului european al Republicii Moldova și al Ucrainei, subliniind importanța solidarității în cadrul Uniunii Europene.
”Am apreciat, de asemenea, susţinerea fermă pe care Polonia o acordă parcursului european al Republicii Moldova şi al Ucrainei”, a mai spus Ciucă în postare.
Discuții importante cu o delegație din partea Irakului
Nicolae Ciucă a primit vizita oficială în România și a unei delegații din partea Parlamentului Republicii Irak. Acesta a fost condusă de Dylan Ghafour Saleh, președinta Comisiei pentru Politică Externă. Liderul liberal a menționat, într-o postare pe Facebook, ce reprezintă această acțiune pentru România.
Conform lui Ciucă, securitatea acestui partener comercial tradițional este esențială pentru stabilitatea regiunii Orientului Mijlociu.
„Irak este un mare producător de petrol și gaze, cu care am putea relua cooperarea energetică”, a scris Nicolae Ciucă pe pagina sa de socializare.
României sprijină în reformarea instituțiilor și reconstrucția economică a țării
Liderul liberal le-a transmis parlamentarilor irakieni și președintei de comisie că Baghdadul că poate conta pe sprijinul României în reformarea instituțiilor statului, dar și în reconstrucția economică a țării.
„Partea irakiană își dorește aprofundarea cooperării comerciale prin importul de cereale de la noi și de atragerea de investiții românești în țara lor”, a spus președintele Senatului.
Ciucă a arătat că, pe plan diplomatic, Bucureștiul facilitează dialogul între Irak și UE ori NATO, în aspecte economice sau de securitate. Potrivit acestuia, România are deja o contribuție activă și vizibilă la stabilitatea Irakului prin prezența noastră militară acolo.
Liderul PNL a ținut să menționeze că știe îndeaproape situația. El a luat parte, ca general, la misiunea Antica Babilonia derulată în Irak în 2004. La acel moment, Nicolae Ciucă a condus trupele românești în prima bătălie care a implicat activ militari români după 1945.