Premierul Nicolae Ciucă a transmis, luni seară, printr-un mesaj postat pe Facebook, că adoptarea Legilor Justiţiei reprezintă ”un angajament asumat prin PNRR şi un obiectiv important în ridicarea MCV”.
Nicolae Ciucă, prima reacție după adoptarea Legilor Justiţiei: Reprezintă un angajament asumat prin PNRR
Premierul spune că ”cele trei legi care au primit votul camerei decizionale ”pun bazele unei adevărate modernizări a sistemului, aliniază justiţia la principiile europene şi îi consolidează independenţa, asigurând totodată respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”.
”„Am votat astăzi Legile Justiției în Senatul României. Noul pachet de legi a fost adoptat de Parlament și va merge la promulgare. Cele trei legi care au primit votul camerei decizionale astăzi reprezintă un angajament asumat prin PNRR și un obiectiv important în ridicarea MCV. Pun bazele unei adevărate modernizări a sistemului, aliniază justiția la principiile europene și îi consolidează independența, asigurând totodată respectarea drepturilor și libertăților cetățenești. Noile legi sunt rezultatul unei ample consultări pe care ministrul PNL Cătălin Predoiu a întreprins-o cu toate instituțiile responsabile din domeniu, iar în redactarea lor au fost implementate recomandările Comisiei de la Veneția, MCV și ale instanțelor judiciare”, a scris premierul, luni seară, pe Facebook, premierul Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL.
Toate cele trei legi ale justiției au fost adoptate de Parlament luni
Senatul, care a fost for decizional, a votat, în plenul de luni, cele trei proiecte de legi ale justiţiei. Este vorba de legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), legea privind organizarea judiciară şi statutul judecătorilor şi procurorilor. Votul a fost dat în urma unor dezbateri aprinse în jurul unor chestiuni precum eliminarea abaterii disciplinare constând în nerespectarea deciziilor CCR. Proiectele votate de Parlament ar putea fi contestare la CCR, înainte de a ajunge pe masa președintelui Iohannis pentru promulgare.
Proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii a fost adoptat cu 86 de voturi „pentru”, 36 „împotrivă” şi trei abţineri. Proiectul de lege privind organizarea judiciară a fost adoptat cu 85 de voturi „pentru”, 37 „împotrivă” şi o singură abţinere. În ceea ce privește proiectul de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor a trecut de Senat cu 83 de voturi „pentru”, 37 „împotrivă”, trei abţineri.
Anterior, Comisia parlamentară pentru legile Justiţiei a adoptat rapoarte favorabile pentru cele trei iniţiative legislative.
„Acum ceva ani, în acest plen, luptam împotriva Legilor Justiţiei lui Dragnea. Societatea civilă lupta împotriva acelor legi. Astăzi, societatea civilă a adunat 144.000 de semnături ale unor oameni care ne atrag atenţia că nu facem bine ce facem dacă votăm aceste legi. USR este singurul partid consecvent care a rămas pe aceeaşi pozitie proeuropeană pentru statul de drept. Spre deosebire de colegii de la PNL care au decis că un USL 2 e mai bun decât o Românie europeană şi cu stat de drept”, a afirmat liderul senatorilor USR Radu Mihail, după votul în plenul Senatului.
De asemenea, anterior plenului de luni al Senatului, parlamentarii partidul REPER a anunţat că are în vedere contestarea la Curtea Constituţională a celor trei acte normative, arată un comunicat de presă al formaţiunii. Obiecţiile au la bază observaţiile realizate atât de către diferitele instituţii europene, cât şi de către asociaţiile magistraţilor din România, privind în mod particular restrângerea drepturilor magistraţilor, centralizarea puterii de decizie în cadrul sistemului judiciar şi un rol de constrângere excesiv al Inspecţiei Judiciare.