Premierul Nicolae Ciucă a arătat că România și-a oferit disponibilitatea ca reprezentanții Olandei să vină să verifice dacă țara noastră îndeplinește condițiile pentru accederea în spațiul Schengen. El a susținut că acest lucru s-a dovedit și prin rezultatele verificărilor făcute de către comisia nominalizată în acest sens.
„Noi ne-am oferit disponibilitatea, inclusiv în relația bilaterală cu Olanda, astfel încât acolo unde consideră că sunt probleme și doresc să vină să verifice la fața locului, suntem în măsură să acceptăm această colaborare bilaterală, astfel ca dumnealor să poată să verifice și să vadă că suntem pregătiți pentru accederea la spațiul Schengen”, a spus joi premierul Nicolae Ciucă.
„Sigur, și celelalte aspecte care sunt cuprinse, și anume respectarea tuturor condițiilor legate de ceea ce înseamnă aspectele de stat de drept, aspectele legate de corupție, de crimă organizată. Vă pot spune că pe stat de drept am făcut în așa fel încât la nivelul Guvernului și la nivelul coaliției să luăm măsurile care se impun în directă colaborare cu reprezentanții Comisiei, să avem un pachet de legi ale justiției, care într-adevăr să fie în deplină aliniere cu justiția din UE și să ducă la acel proces de modernizare a justiției din România, iar pe partea de crimă organizată avem instituțiile statului care sunt foarte bine consolidate și sunt convins că își fac datoria”, a adăugat șeful Guvernului.
Intrarea României în spaţiul Schengen ar putea fi pusă în pericol
Trebuie spus că, în acest moment, intrarea României în spaţiul Schengen ar putea fi pusă în pericol. Olanda nu renunţă la opoziţia faţă de ţara noastră şi de Bulgaria şi a adoptat o rezoluţie prin care se afirmă că ar trebui să voteze împotrivă, atunci când aderarea va fi supusă la vot. Dezvăluirea a fost făcută chiar astăzi de către europarlamentarul olandez Sophia in’T Veld. Ea a susținut că Parlamentul din Olanda a adoptat o rezoluţie care stipulează că această ţară nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.
„Spre marele meu regret, tocmai am aflat în urmă cu câteva minute că Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care afirmă că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen. Regret profund acest lucru.
Partidul meu (Democraţii 66 – n.red.) a votat împotriva acestei rezoluţii, noi vrem ca România şi Bulgaria să adere imediat la spaţiul Schengen, aţi îndeplinit criteriile necesare. Mă tem că prim-ministrul Olandei face foarte puţin pentru a convinge Parlamentul olandez sau pentru a-şi asuma responsabilitatea şi a spune că, în interesul Europei, va fi de acord în Consiliu (cu aderarea României şi a Bulgariei la Schengen, n.red.).”, a spus acesta.