La scurt timp după ce Klaus Iohannis a semnat decretele de promulgare a Legilor Justiției, premierul României, Nicolae Ciucă, a spus că prin aceste legi noi sistemul judiciar din țara noastră se modernizează, se aliniază la valorile și la principiile europene și se consolidează independența justiției.
„Pachetul de legi ale Justiției a fost promulgat astăzi de președintele Klaus Iohannis, încheind un traseu de analize și dezbateri în care au fost implicați toți actorii din domeniu, atât de pe plan intern, cât și extern. În forma finală se regăsesc recomandările preexistente ale Comisiei de la Veneția, MCV, instanțelor judiciare și organizațiilor profesionale”, a scris, marți, Nicolae Ciucă pe contul lui de Facebook.
Premierul României i-a mulțumit ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, pentru munca pe care el și echipa sa au depus-o în redactarea acestor legi, „atât de importante pentru parcursul european al țării noastre.”
Potrivit spuselor sale, un rezultat al dezbaterilor intense este faptul că noile legi aduc un echilibru între toate viziunile care domină magistratura din România, forma lor finală fiind unanim acceptată de toate părțile consultate. Prin aceste noi legi, sistemul judiciar românesc se modernizează, se aliniază la valorile și la principiile europene și se consolidează independența justiției.
Klaus Iohannis a promulgat Legile Justiției
Administrația Prezidențială a anunțat marți, 15 noiembrie 2022, că președintele României a semnat decretele de promulgare a Legilor Justiției:
- Decret pentru promulgarea Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor (PL-x 440/01.09.2022);
- Decret pentru promulgarea Legii privind organizarea judiciară (PL-x 441/01.09.2022);
- Decret pentru promulgarea Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii (PL-x 442/01.09.2022).
Guvernul de la București sprijină acest pachet de legi şi afirmă că, odată cu intrarea în vigoare a noilor Legi ale Justiției, România are mai multe șanse de a scăpa de monitorizarea MCV și de a intra în Spațiul Schengen chiar în 2022. De cealaltă parte, Opoziţia este de părere că aceste legi aruncă România în urmă cu mulţi ani, pe vremea când Adrian Năstase şi apropiaţii săi ar fi sufocat justiţia din ţara noastră.
„Aceste legi ne aruncă înapoi cu foarte mulți ani, în perioada de preaderare, când Adrian Năstase și acoliții săi – Cătălin Voicu, Rodica Stănoiu și alții – creaseră o caracatiță care sufocase întreaga justiție. La fel și acum. Sub pretextul îmbunătățirii legilor justiției și sub ambalajul unei așa-zise reforme, puterea actuală duce, de fapt, înapoi justiția din România.
Aceste legi, pe lângă faptul că oligarhizează tot sistemul judiciar, fac extrem de mult rău întregii societăți. Românii care se vor intersecta, la un moment dat, cu vreun politician nu vor avea nicio șansă pentru că toate aceste mecanisme create vor lucra în favoarea acelui politician”, precizează Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției, relatează MEDIAFAX.