Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunțat, vineri, că, prin măsurile anunţate la începutul săptămânii, pot fi obţinute 10 miliarde de lei din reducerea cheltuielilor bugetare şi 10 miliarde de lei printr-o colectare mai bună la bugetul de stat.

„Simulările pe care le-am făcut au vizat măsurile pe care le-am anunţat la începutul acestei săptămâni, iar din analiza pe care Ministerul Finanţelor a prezentat-o a rezultat că putem să obţinem o sumă de 10 miliarde de lei din reducerea cheltuielilor bugetare la bunuri şi servicii şi alte articole bugetare şi, de asemenea, 10 miliarde de lei printr-o colectare mai bună la bugetul de stat”, a spus Nicolae Ciucă, la finalul Consiliului Naţional al PNL.

De asemenea, premierul a fost întrebat dacă în viitoarele modificări ale Codului fiscal se vor regăsi deduceri pentru persoanele singure care au un anumit venit.

„Nu pot să vă răspund la această întrebare, pentru că aşteptăm săptămâna viitoare să se finalizeze analiza şi, în funcţie de analiză, vom avea şi comunicarea pe ceea ce ne asumăm. Este un demers pe care l-am asumat în interiorul coaliţiei, el va fi supus dezbaterii publice şi, în final, vom lua decizia”, a mai spus premierul.

Ce alte măsuri mai are Guvernul în vedere?

Totodată, Nicolae Ciucă a mai fost întrebat dacă Guvernul vizează alte măsuri de sprijin pentru populaţie şi firme în contextul în care nivelul inflaţiei ar putea ajunge până la 15% până la finele anului.

„În funcţie de evoluţia bugetului şi în funcţie de evoluţia în tot ceea ce înseamnă efectele pe care le va produce inflaţia avem în vedere măsuri care să vină şi să menţină echilibrul în tot ceea ce priveşte atât activitatea economico socială, cât şi partea aceasta de protejare a cetăţenilor vulnerabili.

Totul depinde de situaţia financiară la jumătatea anului şi vom avea toate datele concrete la momentul în care vom face rectificarea bugetară”, a declarat Nicolae Ciucă.

Guvernul a lansat un nou pachet de măsuri speciale

Coaliţia de guvernare a decis, luni, lansarea unui nou pachet de măsuri sociale şi economice „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro. Dintre acestea fac parte:

  •  amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetăţenii şi companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă;
  •  acordarea unui sfert din diferenţa de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariaţi din sistemul public;
  •  acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toţi pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.
  • diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puţin 10%, cu excepţia celor cu investiţiile, salariile, pensiile, asistenţa socială;
  •  suspendarea angajărilor la stat;
  • creşterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;
  • accelerarea absorbţiei fondurilor europene din cadrul programelor operaţionale şi al PNRR. În acest sens, coaliţia va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbţiei, precizează sursa citată.