Sindicaliștii din Educație și din Sănătate au discutat, în această dimineață, cu premierul Nicolae Ciucă despre neajunsurile salariale ale angajaților din ambele sisteme. Discuția are loc în contextul în care angajații dintre cele două domenii au protestat în stradă și au făcut grevă de avertisment.
Sindicaliștii din Educație au discutat în această dimineață cu premierul Nicolae Ciucă despre neajunsurile salariale ale profesorilor. Angajații din învățământ amenință cu grevă generală, dacă nu se ajunge la un consens. Discuții au avut loc în această dimineață și cu sindicaliștii din Sănătate.
„Ne confruntăm cu o criză acută a resursei umane. Tinerii nu vor în sistem, iar colegii ies din sistem, suntem într-o criză fară precedent care va afecta viitorul copiilor. Nu există o pasiune pentru protest, dar s-a ajuns într-un moment critic”, a declarat liderul de sindicat.
„Căutăm în continuare acele sume care ar trebui să-i răsplătească pe angajați. Au apărut tot felul de probleme. Suntem în căutări de soluții, vom vorbi cu colegii. O să avem un birou executiv. Acesta este undeva între 2500-3000 maxim. Există sporuri în funcție de locul în care lucrează fiecare. Sporul de condiții se raportează la 2008”, a declarat unul dintre liderii de sindicat.
Sindicaliștii din Sănătate sunt nemulțumiți după discuția cu premierul
Sindicaliștii din sistemul sanitar au declarat că nu sunt mulțumiți după discuția cu premierul Nicolae Ciucă şi că nu s-a ajuns la o concluzie care să-i mulțumească pe salariați.
Preşedintele Federaţiei Sanitas din România, Leonard Bărăscu, a declarat, vineri, după întâlnirea de la Guvern cu premierul Nicolae Ciucă, că negocierile sunt în acelaşi punct şi nu a reieşit o concluzie care să satisfacă revendicările salariaţilor din sistemul sanitar.
„Am ieşit cu o concluzie care nu ne satisface. Ei spun că nu pot să răspundă, că sunt în căutări, în încercări, găsim soluţii. Au mai apărut şi altele. Mâine o să avem un Birou Executiv şi săptămâna viitoare un Consiliu Naţional şi o să vedem ce decid colegii, în momentul în care suntem în acelaşi punct. Deci, nu am depăşit punctul”, a afirmat Bărăscu.
Întrebat în legătură cu revendicările salariaţilor din acest sistem, Bărăscu a spus: „Ar fi trebuit ca şi colegii din TESA, muncitorii şi o altă categorie de colegi să primească acest sfert din sfert pe care l-au primit brancardierii, infirmierele, îngrijitoarele şi aşa mai departe. Deci, e o discriminare care creează în interiorul sistemului de sănătate o mare problemă”.
Care sunt salariile din Sănătate?
„Un salariu net este undeva între 2.000, 2.500, 3.000 lei, maxim, pentru că au şi sporuri. Salariul propriu-zis este salariul minim pe economie, grosso modo, dar există sporuri în funcţie de locul unde lucrează fiecare. Sporul de condiţii, al doilea cel mai important punct al cererilor noastre, se raportează la 2018, la celelalte categorii mai sus, la asistenţi, la medici se face la zi.
Iar o mare anomalie, pe care ei nu pot să o regleze pentru că nu au bani şi în momentul ăsta nu pot să spună: da, am rezolvat problema”, a explicat Bărăscu, menţionând că este vorba de aproximativ 60.000 de persoane în această situaţie.
Iulian Pope, prim-vicepreşedintele Sanitas, a adăugat că vor continua întâlnirile la ministerele de resort, în special la Ministerului Muncii şi Ministerul Sănătăţii.
„E important că astăzi suntem la Guvern, că astăzi s-a reluat dialogul social, un fapt bifat de noi şi o normalitate, până la urmă. Cu celelalte guverne nu am reuşit, cu domnul premier Cîţu nu am reuşit să ne vedem niciodată. Am pus cele mai importante probleme pe masă şi am insistat pentru colegii din TESA, pe personalul de deservire, pentru că şi ei sunt importanţi în sistemul sanitar.
Am vorbit despre acest spor de condiţii. Am adus în discuţie corecţiile pe ceea ce înseamnă legea salarizării unitare, trebuia să fie neapărat revizuită şi am primit promisiuni din această perspectivă. Nu avem date concrete, decât că se vor acorda aceste sporuri, vom continua întâlnirile la nivelul ministerelor de resort, mai ales la nivelul Ministerului Muncii pentru a identifica nişte soluţii – sperăm noi – mai rapide decât rectificarea bugetară”, a afirmat Pope.
Se va organiza un nou protest?
Acesta a spus că apreciază deschiderea la dialog a premierului, dar colegii aşteptau mai mult de la această întâlnire şi sunt posibile acţiuni de protest.
„Apreciem această deschidere, chiar dacă deocamdată nu avem nişte date concrete. Probabil, colegii noştri aşteptau mai multe de la această întâlnire şi noi aşteptam mai mult de la această întâlnire, dar s-a deschis o perspectivă. Noi avem o conducere colectivă. Eu, personal, cred că vom face ceva acţiuni de protest, pentru că colegii noştri sunt foarte nemulţumiţi, aşteptările lor erau foarte mari.
Doar Consiliul Naţional al Federaţiei poate hotărî o acţiune de protest. După cum nu a fost prielnică nici îngheţarea sporurilor în ultimii doi ani, nici o grevă nu e prielnică. Nu ne dorim asta. Evident, niciun lucrător din sistemul sanitar nu-şi doreşte să oprească activitatea. Din contră, ei trebuie să îngrijească pacienţii, suntem dedicaţi, aproape toate profesiile din sistemul medical sunt profesii cu dedicaţie, cu empatie şi nu ne dorim să ieşim să fluierăm Guvernul, dar aşa cum am fost obişnuiţi în ultimii doi ani, aproape am fost forţaţi să facem lucrul acesta”, a adăugat reprezentantul Federaţiei Sanitas.
Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, vineri, cu reprezentanţi ai Federaţiei Sanitas şi ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară.