Fostul premier al României, Nicolae Ciucă, a vorbit despre atacul Iranului asupra Israelului, spunând că situația poate escalada în orice moment dacă nu va exista o reacție echilibrată. De asemenea, șeful Senatului mai spune că toți liderii lumii au ochii ațințiți asupra acestui conflict.
Atacul Iranului împotriva Israelului, o situație deosebit de preocupantă
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a afirmat marți că atacul Iranului împotriva Israelului reprezintă o situație deosebit de preocupantă, captând atenția liderilor de pe întregul glob. Nicolae Ciucă spune că există un potențial ridicat de escaladare a conflictului.
”A fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru că potenţialul de escaladare este foarte mare. Apreciez foarte mult apelul la echilibru, iar ceea ce s-a întâmplat este clar reclamă o atitudine şi o condamnare din partea noastră a acestui atac, peste 300 de vectori care au fost îndreptaţi asupra Israelului”, a spus preşedintele Senatului.
Trebuie apreciată capacitatea de reacție a Israelului
De asemenea, acesta a mai spus că trebuie apreciată capacitatea de reacție a Israelului și a celorlalte țări implicate în această coaliție.
Reacția a demonstrat capacitatea de a proteja un stat aliat.
Ciucă a adăugat că această situație ar trebui să ofere încredere, demonstrând că există capabilități pentru a contracara orice acțiune împotriva unei țări.
”(…) trebuie subliniat şi apreciată capacitatea de reacţie a Israelului şi a celorlalte ţări care au participat la această coaliţie constituită absolut într-un termen foarte scurt şi demonstraţia de capacitate, de lucru integrat pentru a proteja un stat aliat, o chestiune care trebuie să ne dea încredere şi nouă că există capabilităţile prin care orice astfel de acţiune împotriva unei ţări poate să fie contracarată”, arată Nicolae Ciucă.
Riscul escaladării conflictului este real
Președintele PNL a subliniat că toți urmăresc evoluția din zonă. Accentul se pune pe coordonarea și implicarea actorilor importanți în luarea unei decizii cât mai echilibrate.
Acesta a accentuat că este important să nu se neglijeze niciun aspect al evoluției. Șeful liberalilor a mai spus că există posibilitatea ca lipsa unei reacții echilibrate să conducă la o escaladare a conflictului.
”În momentul de faţă, urmărim cu toţii evoluţia în zonă şi în mod deosebit toată această coordonare şi implicarea actorilor importanţi în a determina o decizie cât se poate de echilibrată, existând în continuare, nu trebuie să dăm deoparte niciun fel de evoluţie, existând în continuare, nu trebuie să dăm deoparte niciun fel de evoluţie, existând posibilitatea ca dacă nu se reacţionează într-un mod cât se poate de echilibrat, să se intre într-o spirală care să degenereze”, a subliniat preşedintele PNL.
De ce Iranul a atacat Israelul?
Peste 300 de proiectile – inclusiv aproximativ 170 de drone și peste 120 de rachete balistice – au fost lansate spre Israel în cadrul imensului atac aerian din cursul nopții.
Aproximativ 350 de rachete au fost lansate din Iran, Irak, Yemen și Hezbollah din Liban, potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), Daniel Hagari.
Cu toate acestea, „99%” dintre proiectile au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană ale Israelului și ale aliaților săi.
Atacul Teheranului a vizat baza aeriană Nevatim, a declarat duminică un oficial al armatei iraniene. Acesta a susțint că de acolo a fost lansat atacul israelian de la începutul lunii aprilie asupra consulatului iranian.
Israelul și Iranul sunt rivali de lungă durată și sunt implicați de ani de zile într-un război din umbră.
Războiul Israelului împotriva Hamas, purtat de când gruparea militantă a atacat Israelul la 7 octombrie, a sporit aceste tensiuni.
Forțele susținute de Iran în Irak și Siria au lansat atacuri îndreptate împotriva pozițiilor militare americane din aceste țări, iar conducerea Iranului a avertizat că atacurile aliaților săi nu se vor opri până când războiul Israelului din Gaza nu se va încheia.