Nicolae Ciucă cere soluții pașnice și durabile în legătură cu „problema transnistreană”
Joi, Nicolae Ciucă, în calitate de Președinte al Senatului, s-a întâlnit cu Oleg Serebrian, viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova.
Liderul PNL a subliniat că rezolvarea chestiunii transnistrene trebuie să fie una pașnică și stabilă. Totodată, ea trebuie să fie în deplin acord cu normele dreptului internațional.
Potrivit lui Ciucă, o astfel de soluție trebuie să garanteze în același timp și suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, fără a-i afecta aspirațiile în ceea ce privește Uniunea Europeană.
„Problema transnistreană are nevoie de o soluţie paşnică şi durabilă, în conformitate cu dreptul internaţional, respectându-se suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, dar fără a i se afecta parcursul său european.
Aceasta este concluzia discuţiei pe care am avut-o cu Oleg Serebrian, viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova, pe care l-am primit, în această dimineaţă, la Palatul Parlamentului”, a transmis, joi, Nicolae Ciucă, pe pagina sa de Facebook.
Ciucă a exprimat apreciere pentru conducerea de la Chișinău pentru abordarea responsabilă și echilibrată a acestei situații dificile. În special într-o perioadă marcată de disensiuni în regiune.
„Felicit conducerea de la Chişinău pentru modul responsabil şi echilibrat în care abordează această temă complexă, mai ales într-o perioadă plină de provocări în regiune.
Este lăudabil faptul că, spre deosebire de conflictele prelungite din zonă, autorităţile moldovene au un dialog constant cu Tiraspolul”, a adăugat Ciucă.
Oficialii români, îngrijorați de discursul tot mai agresiv al Rusiei
Nicolae Ciucă a menționat că i-a comunicat lui Oleg Serebrian îngrijorarea României cu privire la tonul tot mai agresiv adoptat de Federația Rusă. Mai ales în ceea ce privește Republica Moldova și conducerea sa pro-europeană.
Același lucru este valabil și în ceea ce privește încercările Rusiei de destabilizare a țării, chiar și folosind Transnistria.
„Ne îngrijorează retorica tot mai agresivă a Federaţiei Ruse la adresa Republicii Moldova şi a conducerii sale pro-europene, precum şi tentativele de destabilizare a ţării, inclusiv prin intermediul Transnistriei
Sper că dialogul la nivel tehnic cu Tiraspolul va soluţiona problemele care afectează în mod direct cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului”, a completat Ciucă.
Miercuri, Congresul adunat la Tiraspol a adoptat o rezoluție care sprijină ferm principiul suveranității regiunii și solicită asistența Moscovei în această privință.
De asemenea, în postările făcute pe canalele oficiale de Telegram ale regiunii, Republica Moldova a fost acuzată de genocid.
Miercuri, Statele Unite au comunicat că sprijină suveranitatea Republicii Moldova în răspuns la acțiunile autorităților din Transnistria, conform informațiilor furnizate de AFP.
„Statele Unite susţin cu fermitate suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”, a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.