România a depășit pragul de 95% absorbție a fondurilor europene
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a anunțat personal că România a reușit cea mai mare absorbție de fonduri europene din istoria sa. PNRR-ul i-a ajutat pe oficialii români pentru că au avut un mecanism pe care l-au integrat în cadrul Guvernului de la București.
Astfel, cei 11,3 miliarde de euro reprezintă 20% din suma absorbită de România în perioada anilor 2007-2022. Această sumă a permis continuarea absorbției și în anul 2023. La finalul unui cadru financiar multianual, România a reușit să absoarbă peste 90% din fondurile europene disponibile.
„Am reuşit cea mai mare absorbţie de fonduri europene din istoria noastră. Ne-a ajutat PNRR-ul pentru că am avut un mecanism pe care l-am agregat în interiorul Guvernului. Am avut un ministru la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, domnul Boloş, care a înţeles şi venea din interiorul mecanismului, dar de unde? De acolo de unde se punea în practică, de la nivelul regiunii de Nord-Vest.
Și, în felul acesta, 11,3 miliarde a însemnat 20% din cât absorbise România din 2007 până în 2022. O sumă foarte importantă, ceea ce ne-a permis şi în 2023 pentru că mecanismele respective au acţionat şi în 2023. Putem să vorbim astăzi pentru prima dată, la finalul unui cadru financiar multianual, de o absorbţie de peste 90% de fonduri europene”, a anunțat președintele Senatului.
România, pe locul doi în absorbția fondurilor europene
La rândul său, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a dezvăluit că România s-a clasat pe locul al doilea în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce privește valoarea nominală a absorbției de fonduri europene prin Politica de Coeziune 2014-2020.
Până acum, România a primit peste 23,112 miliarde de euro din sumele solicitate Comisiei Europene (CE) pentru exercițiul financiar 2014-2020, atingând un procent de absorbție de 96%. În prezent, sunt în curs de transmitere spre rambursare către Comisia Europeană (CE) declarații de cheltuieli în valoare de aproximativ 600 de milioane de euro. Se estimează că până în luna martie 2024 vor fi transmise declarații de cheltuieli suplimentare în valoare de încă 600 de milioane de euro.
„România a ajuns pe locul 2 în Uniunea Europeană din perspectiva valorii nominale a absorbției de fonduri europene pe programele din Politica de Coeziune 2014-2020.
La acest moment, România a primit peste 23,112 miliarde euro din sumele solicitate Comisiei Europene pentru exercitiul financiar 2014-2020, ajungând la un procent de 96%. În prezent sunt transmise spre rambursare Comisiei Europene declaratii de cheltuieli de încă circa 600 milioane euro, iar pentru luna martie estimăm transmiterea de declaratii de cheltuieli de inca 600 milioane euro”, a scris el pe Facebook.