Nicolae Ciucă: România a fost printre primele țări care au recunoscut Israelul

Nicolae Ciuca, PNL

SURSA FOTO: Facebook, Nicolae Ciuca

De Ziua Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a trecut în revistă date din istoria relațiilor dintre cele două țări.

Nicolae Ciucă: România a fost printre primele țări care au recunoscut Israelul

România se numără printre primele state care au recunoscut Statul Israel și este singura țară din fostul bloc comunist care nu a întrerupt niciodată aceste relații, indiferent de amploarea tensiunilor internaționale și a provocărilor diplomatice. Acest lucru a fost subliniat de președintele Senatului, Nicolae Ciucă, într-un mesaj video adresat Parlamentului, care s-a reunit într-o ședință solemnă comună dedicată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Israel.

„Sărbătorim astăzi Ziua Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel, care coincide cu ziua creării Statului Israel, în anul 1948. România este printre primele ţări care au recunoscut Statul Israel şi singura din fostul bloc comunist care nu a întrerupt niciodată aceste relaţii, indiferent cât de mari au fost tensiunile internaţionale şi provocările diplomatice. Recent, România a luat decizia istorică de a introduce în programa şcolară pentru liceu materia „Istoria evreilor. Holocaustul”. Astfel se vor crea anticorpii sociali împotriva antisemitismului, a urii şi a intoleranţei. Generaţiile viitorului vor şti ce se ascunde, de fapt, în spatele unui discurs extremist”, a subliniat Ciucă.

Conform lui Ciucă, România a fost alături de Israel în „cele mai negre” momente și a condamnat „ferm” atacurile teroriste comise.

„România a fost alături de Israel în cele mai negre momente. Am condamnat ferm atacurile teroriste comise de Hamas în octombrie anul trecut. Susţinem drepturile fundamentale ale Israelului de a exista, de a se apăra şi de a-şi proteja cetăţenii. Salut încă o dată celebrarea acestei zile, în care drapelul Statului Israel este arborat alături de drapelul României, în semn de prietenie şi solidaritate”, a mai evidenţiat Nicolae Ciucă.

România, acord cu Israelul

În altă ordine de idei, duminică, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Israel, Avi Dichter, a semnat un acord important la București. Este vorba despre un memorandum de înţelegere cu privire la furnizarea de grâu în situaţii de urgenţă.

Acest acord este rezultatul unor interese comune, a explicat Avi Dichter. El spune că documentul a fost semnat în contextul de incertitudine globală şi conflicte geopolitice severe în regiune.

Totodată, memorandumul va pune la dispoziţia Israelului un canal suplimentar de import, subliniază ministrul.

„În perioada actuală de incertitudine globală şi conflicte geopolitice severe în regiunea noastră, acest acord, care este rezultatul unor interese comune, va pune la dispoziţia Israelului un canal suplimentar de import, în special în situaţiile de urgenţă”, a declarat Avi Dichter.

Acordul cu România vine după alte acorduri similare

Acordul cu România vine după alte acorduri similare cu Uzbekistanul, Azerbaidjanul şi Marocul. Toate au drept obiectiv diversificarea surselor de aprovizionare cu grâu, după criza globală provocată de invazia rusească din Ucraina.

Cu prilejul vizitei sale la Bucureşti, ministrul israelian al Agriculturii, Avi Dichter s-a întâlnit cu omologul român, Florin Barbu.

El s-a întâlnit și cu liderul comunităţii evreieşti, Silviu Vexler, dar şi cu liderii Camerei de Comerţ şi Industrie România Israel.