Primul capitol pentru aderarea la OCDE, încheiat
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat luni că România a încheiat primul capitol al procesului de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Acesta a fost marcat prin depunerea documentului de ratificare a aderării țării noastre la Convenția OCDE privind combaterea mituirii funcționarilor publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale, cunoscută sub numele de „Convenția Anti-Mită”.
„România a încheiat, astăzi, primul capitol al procesului de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE): depunerea documentului de ratificare a aderării țării noastre la Convenția OCDE privind combaterea mituirii funcționarilor publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale (cunoscută, pe scurt, drept „Convenția Anti-Mită”).
Prin prezența în rândul semnatarilor convenției, transmitem mesajul că România aplică cele mai ridicate standarde de conduită etică, de transparență și de siguranță în cadrul schimburilor dintre țări. Acest semnal va crește încrederea investitorilor externi în România și va schimba optica prin care ne analizează marile instituții financiare”, a transmis președintele PNL într-o postare pe Facebook.
Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, un obiectiv de țară esențial
Nicolae Ciucă a subliniat că procesul de admitere la OCDE a fost susținut cu eforturi considerabile, iar astăzi vedem primul rezultat concret. Obținerea statutului de membru al OCDE reprezintă un obiectiv esențial și va contribui la consolidarea poziției țării noastre, a mai punctat liberalul.
„Ca premier, am depus toate eforturile ca procesul de admitere a României la OCDE să aibă parte de cel mai bun început. Drept urmare a muncii echipei pe care am coordonat-o, astăzi avem parte de primul rezultat concret de pe drumul integrării în organizație: aderarea la Convenția Anti-Mită. OCDE include 70% din producția și comerțul globale, dar și 90% din suma totală a investițiilor străine directe la nivel mondial.
Pentru România, obținerea statutului de membru al acestei organizații este un obiectiv de țară esențial”, a mai declarat Nicolae Ciucă.
Amintim că, tot luni, comitetul naţional pentru aderarea României la OCDE s-a reunit la Palatul Victoria, sub conducerea premierului Marcel Ciolacu, pentru a evalua stadiul acestui proces şi discutarea priorităţilor pentru perioada următoare.
La reuniune a participat, în calitate de invitat special, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, care asigură preşedinţia Comisiei parlamentare speciale comune pentru sprijinirea procesului de aderare a României la OCDE.