Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre recolta de grâu din România. Potrivit acestuia, analiza realizată până acum confirmă faptul că țara noastră are suficient grâu atât pentru export, cât și pentru consumul propriu.

„Culturile de toamnă se recoltează acum și din analiza care s-a făcut avem suficient grâu pentru consumul propriu, pentru insămânțat și pentru celelalte activități la care se folosește, dar și pentru exportat”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.

În ceea ce privește porumbul și floarea soarelui, în acest sens, premierul susține că de asemenea nu există niciun motiv de îngrijorare, având în vedere stocurile deja existente.

„La porumb si floarea soarelui nu există motiv de îngrijorare, avem rezerve”, a precizat Ciucă.

Menționăm că, deși premierul Nicolae Ciucă a dat astfel de asigurări, ultimele date publicate de Ministerul Agriculturii arată sumbru. Sursa citată arată că seceta a făcut deja ravagii în România.

La momentul actual, în țara noastră, peste 70.000 de hectare de culturi din 14 județe din țară sunt afectate de seceta pedologică, anunță Ministerul.

Seceta a făcut ravagii în 14 județe din țară

Vizate sunt în total  70.562 hectare cultivate, arată sursa citată. În ceea ce privește județele afectate, este vorba despre Arad, Bacău, Botoșani, Brăila, Călărași, Galați, Giurgiu, Ialomița, Iași, Neamț, Satu-Mare, Tulcea, Vaslui și Ilfov.

Toate aceste date au fost transmise de către prefecturi și vizează culturile unde recoltatul s-a încheiat deja. Pe de altă parte, sursa citată mai arată că procesul de constatare este în plină desfășurare și la culturile prășitoare, adică porumb și floarea soarelui, iar comisiile sunt în teren pentru a evalua și înregistra pagubele produse, urmând că acestea să fie comunicate periodic.

În ceea ce privește pagubele înregistrate, Ministerul Agriculturii anunță că la nivelul fiecărui județ va fi instituită procedura care stabilește modalitățile de constatare și înregistrare a pagubelor.

Cum vor fi înregistrate pagubele?

„În baza procedurilor instituite, comisiile de constatare a suprafețelor calamitate și a gradului de afectare a culturilor, din care fac parte reprezentanți ai administrației publice locale, un reprezentat al APIA și un reprezentant al Direcției Agricole județene, evaluează la fața locului pagubele produse pentru fiecare cultură, pe baza solicitărilor transmise de cultivatorii/producătorii agricoli din zonele afectate autorităților locale”, se arată în comunicat.

În ceea ce privește termenul de depunere a documentațiilor prin care s-a constatat gradul de afectare a culturilor de factorul de risc, Ministerul Agriculturii anunță că acesta este 30 august pentru culturile de toamnă, adică pentru grâu și triticale și respectiv 15 decembrie pentru culturile prășitoare, adică porumbul și floarea soarelui.