Joi, președintele Senatului a fost întrebat dacă la nivelul PNL s-a făcut o analiză privind o posibilă plafonare a adaosului comercial la anumite produse. Acesta a răspuns a discutat acest subiect cu premierul Marcel Ciolacu.

„Am împărtășit din măsurile și experiența pe care am avut-o atunci când am încercat să scădem creșterea prețului la lapte. Este o măsură pe care fiecare dintre noi ne-o dorim, PNL își dorește ca românii să nu mai plătească atât de mult pe produsele de bază. Este de asemenea, o regulă prin care trebuie să facem în așa fel încât piața să funcționeze, iar aici este o chestiune pe care o repet: În momentul de față România este un producător de cereale, de legume, de produse din carne, produse din lapte, avem ferme, toate sunt neprocesate. Cu riscul de a se supăra cineva dar este absolut greu de înțeles cum o țară care produce atât de mult își importă propria producție ambalată mai bine și la un preț mai mare”, a declarat el.

Ce ar trebui să vizele măsurile luate de autorități

Nicolae Ciucă a spus, de asemenea, ce ar trebui să vizeze măsurile luate de către autorități.

„Măsura trebuie să vizeze în primul rând acele scheme de ajutor de stat prin care să stimulăm procesarea produselor alimentare în țară și obligatoriu discuții pe întreg lanțul de la producător, la procesator, la retailer, pentru că dacă intervenim brutal pe una dintre verigi producem dezechilibre în piață, care deja s-au produs în alte țări, și nu ne folosesc la nimic”, a explicat președintele Senatului.

Sprijin pentru producătorii din industria alimentară și cei de materiale de construcții

Tot astăzi, la finalul ședinței PNL cu noii miniștri, Nicolae Ciucă a declarat că s-au discutat aspectele legate de agenda de lucru a Guvernului, printre care și ajutorul de stat pentru producătorii din industria alimentară și cei de materiale de construcții.

„Am vorbit despre aspectele legate de agenda de lucru a Guvernului și aș putea să menționez următoarele elemente care au fost dezbătute în cadrul acestei întâlniri.

În primul rând, am discutat despre posibilitatea ca la nivelul Ministerului de Finanțe să fie activate schemele de ajutor de stat care să sprijine producătorii români și sunt două domenii prioritare: producătorii din industria alimentară și producătorii de materiale de construcții.

Domnul ministru Boloș va discuta cu celelalte ministere de linie care sunt implicate în aceste scheme de ajutor de stat și, desigur, la aprobarea premierului, vor demara procedurile pentru a fi operaționalizate aceste scheme” a spus acesta.