În deschiderea evenimentului, Nicolae Ciucă a declarat că România nu poate fi intimidată de nimeni, având umbrela de securitate a NATO. Totuși, spune el, apărarea începe acasă.

Nicolae Ciucă spune că România nu poate fi intimidată de nimeni

Șeful PNL a subliniat și că țara noastră are datoria de a consolida două direcții esențiale. Este vorba despre revigorarea industriei de apărare și adaptarea la amenințările actuale.

Investițiile planificate în acest domeniu vor întări siguranța țării și ne vor transforma într-un furnizor de securitate în regiune, spune Ciucă.

„România nu poate fi intimidată de nimeni, având umbrela de securitate a NATO. Însă, apărarea începe acasă, unde avem datoria de a consolida două direcții esențiale: revigorarea industriei de apărare și adaptarea la amenințările actuale. Acestea au fost principalele idei pe care le-am spus în deschiderea evenimentului Black Sea Defense & Aerospace – BSDA Exhibition & Conference.

România a avut o tradiție în zona industriei de apărare, pe care o putem relua. Investițiile planificate în acest domeniu vor întări siguranța țării și ne vor transforma într-un furnizor de securitate în regiune. Mă bucură faptul că România are capacitatea de a organiza manifestări de un asemenea calibru, BSDA fiind cea mai mare expoziție de acest fel organizată la noi până în prezent”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

Nicolae Ciucă
SURSĂ FOTO: Facebook/Nicolae Ciucă

România nu va trimite militari în Ucraina și nici nu este dispusă să livreze sistemul Patriot

Ciucă a spus și că agresiunea rusă din Ucraina ne-a arătat că îmbunătățirea capacității de apărare a României are „caracter de urgență”.

„Agresiunea rusă din Ucraina ne-a arătat că îmbunătățirea capacității de apărare a României are caracter de urgență. România a înțeles că trebuie să fie nu doar un beneficiar, ci și un furnizor de securitate în primul rând pentru sine și apoi în regiune”, a mai spus Nicolae Ciucă.

La rândul lui, șeful armatei Române a avertizat că trebuie să luăm în calcul cele mai rele scenarii privind evoluția conflictului din țara vecină. În aceste condiții, programul de înzestrare cu tehnică militară de ultimă generație va fi accelerat.

În acest context, Klaus Iohannis a spus că România trebuie să chibzuiască bine înainte de a decide în Consiliul Suprem de Apărare a Țării să ajute Ucraina cu o baterie de apărare antiaeriană Patriot.

Amintim că România și-a majorat bugetul apărării la 2,5 la sută din PIB. O cincime din această sumă va fi cheltuită pentru înzestrare.

Se vorbește și despre cumpărarea de elicoptere de atac, cel mai probabil din SUA, dar si de mașini de luptă pentru infanterie.