Ce planuri are Nicolae Ciucă pentru sectorul agricol din România?

Nicolae Ciucă, președintele PNL, știe că România are un potențial agricol enorm. Din nefericire, acest potențial nu este materializat la adevărata sa valoare. Potrivit lui, pentru ca această ramură a economiei să devină cu adevărat profitabilă, se impune investirea masivă în irigații și în industria de procesare a alimentelor.

La floarea-soarelui, de exemplu, România se află pe locul 1 în UE. La porumb, se află pe locul 2, iar la grâu se află pe locul 4. Ar fi păcat ca ţara să rămână doar la nivelul de furnizor de materie primă având în vedere potențialul său agricol.

Din punctul lui de vedere, pentru a avea o agricultură performantă, sunt două chestiuni care trebuie rezolvate:

  1. implementarea unui sistem de irigații care să acopere cât mai mult teren agricol;
  2. asigurarea industrializării și prelucrării produselor agricole.

Prin aceste măsuri, crede Nicolae Ciucă, se rezolvă problema valorii adăugate la munca terenului agricol.

„România are un potențial agricol enorm care, în prezent, nu este materializat la adevărata sa valoare. Pentru ca această ramură a economiei să devină cu adevărat profitabilă, se impune investirea masivă în irigații și în industria de procesare a alimentelor. La floarea-soarelui suntem pe locul 1, la porumb suntem pe locul 2 în Uniunea Europeană, la grâu suntem pe locul 4.

Ar fi păcat ca ţara noastră, care are un potenţial enorm în domeniul agricol să rămână doar la nivelul de furnizor de materie primă. Ca să putem vorbi de o agricultură performantă, sunt două chestiuni care trebuie rezolvate.

Un sistem de irigaţii care să acopere cât mai mare şi, cel mai important din punctul meu de vedere, asigurarea industrializării, prelucrării produselor agricole. Pentru că în felul acesta rezolvăm problema valorii adăugate la munca terenului agricol”, a transmis liderul PNL, marți, prin intermediul contului său de Facebook.

Provocările PAC

Declarația sa a fost făcută la scurt timp după ce ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a discutat cu comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, despre prioritățile și provocările viitoarei Politici Agricole Comune (PAC).

Florin Barbu, ministrul Agriculturii
Florin Barbu (SURSA FOTO: Facebook, Florin Barbu)
Janusz Wojciechowski
Janusz Wojciechowski (SURSA FOTO: European Parliament)

Cei doi au abordat diverse subiecte, printre care:

  • extinderea perioadei și creșterea plafonului cadrului temporar de criză și de tranziție pentru măsuri de ajutor de stat, în contextul războiului din Ucraina;
  • majorarea sprijinului și suplimentarea plafonului privind ajutoarele de minimis în sectorul agricol;
  • derogările pentru neonicotinoide, cu scopul de a proteja culturile de primăvară.

Este importantă asigurarea unui buget consistent pentru plățile directe în cadrul viitoarei PAC. Scopul este de a garanta un nivel egal al sprijinului pentru toți fermierii din UE, aspect vital pentru asigurarea veniturilor și securității alimentare.

S-a discutat și despre necesitatea modificării Regulamentului UE 2115/2021 pentru a permite eligibilitatea achiziției animalelor de reproducție. Cei doi au vorbit și despre importanța continuării derogărilor pentru utilizarea neonicotinoidelor.

România solicită modificarea Regulamentelor 783, 784 și 785/2018, în vederea completării cu excepția de utilizare a neonicotinoidelor la tratamentul semințelor utilizate la înființarea culturilor în anumite regiuni, unde se constată depășirea Pragului Economic de Daunare al dăunătorilor de sol.