Nicolae Ciucă: România susține Republica Moldova pe drumul său european
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit miercuri, pe data de 6 septembrie, cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Aceștia au discutat despre susținerea țării vecine pe drumul său european, interconectarea energetică şi construirea de poduri care să îmbunătăţească legăturile cu vecinii de peste Prut.
„Am avut bucuria unui nou dialog foarte bun cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Mai ales că a venit la Bucureşti pentru un moment foarte important, respectiv participarea Republicii Moldova la Summit-ul Iniţiativei celor Trei Mări.
Am discutat despre susţinerea pe care o acordăm Moldovei pe drumul său european, în vederea deschiderii negocierilor de aderare şi i-am transmis felicitările României pentru modul în care Chişinăul a implementat cele nouă recomandări ale Comisiei Europene. Parlamentul European a votat deja o rezoluţie (susţinută de toţi europarlamentarii PNL) prin care solicită Comisiei începerea negocierilor cu Moldova până la sfârşitul acestui an”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.
România sprijină asigurarea securității energetice a Republicii Moldova
Președintele Senatului a precizat, de asemenea, că susține în continuare asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova.
„Pe zona energetică, interconectarea cu România este deja o realitate, ţara noastră având disponibilitatea şi capacitatea de a furniza peste Prut atât gaze naturale, cât şi electricitate. Transgaz va prelua – prin subsidiara sa moldoveană – activitatea de operare, exploatare, dispecerizare şi transport a gazelor naturale din ţara vecină. Asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova în acest mod a fost un proiect pe care l-am susţinut ca premier şi pe care îl susţin şi acum.
De asemenea, în domeniul transporturilor, vor fi construite noi poduri peste Prut, care vor mări numărul de puncte de trecere a frontierei; astfel, legăturile dintre cele două ţări se vor îmbunătăţi considerabil”, a adăugat acesta.
Clădirea fostului seminar teologic de la Chișinău
S-a discutat, de asemenea, despre clădirea fostului seminar teologic din Chişinău. Nicolae Ciucă a cerut transmiterea acesteia către Mitropolia Basarabiei.
„În dialogul nostru, am reiterat solicitarea referitoare la transmiterea către Mitropolia Basarabiei a clădirii fostului seminar teologic din Chişinău. Pentru mine, Mitropolia Basarabiei este un proiect de suflet, dar şi un proiect strategic pe care voi continua să îl sprijin. Prezenţa Bisericii Ortodoxe Române în Republica Moldova, prin Mitropolia Basarabiei, înseamnă România şi Europa peste Prut. Toţi românii creştini ortodocşi din jurul României trebuie să aibă acces nemijlocit la Biserica Ortodoxă Română”, a conchis el.
Marcel Ciolacu, întrevedere cu Maia Sandu
Premierul Marcel Ciolacu și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, au avut miercuri o întrevedere. Discuțiile au avut loc în marja Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări.
„Premierul român a apreciat participarea preşedintei Republicii Moldova la acest eveniment internaţional. România susţine ferm solicitarea Chişinăului de a se asocia acestui format de cooperare, care vizează, între altele, identificarea modalităţilor concrete de a angaja Republica Moldova şi Ucraina în proiecte menite să sporească gradul de interconectivitate în domeniile energiei, transporturilor şi digital din regiune”, a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Cei doi oficiali au evaluat stadiul relaţiilor bilaterale şi au apreciat nivelul „excelent” al cooperării. De asemenea, au manifestat întreaga deschidere pentru continuarea dialogului, conform unui comunicat transmis de Guvern.
Premierul a menţionat că România a transferat recent prima tranşă, în valoare de 10 milioane de euro, pentru finanţarea unor proiecte prioritare. În baza acordului privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară nerambursabilă, suma se ridică la 100 milioane de euro.
Fondurile din această primă tranşă au fost direcţionate către achiziţionarea de microbuze pentru transportul şcolar şi către proiecte de infrastructură şi dezvoltare locală (alimentare cu apă, canalizare etc).
Al 8-lea Summit al Inițiativei celor Trei Mări
Cel de-al 8-lea Summit al Inițiativei celor Trei Mări (I3M) va fi găzduit de Președintele României. Evenimentul are loc în data de 6 septembrie 2023, la Palatul Cotroceni. Acesta va încheia mandatul țării noastre la coordonarea I3M pentru perioada iunie 2022 – septembrie 2023.
Cu ocazia Summitului va avea loc, la 7 septembrie 2023, la Palatul Parlamentului, cea de-a 5-a ediție a Forumului de Afaceri al Inițiativei. Acest eveniment este organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, de către Guvernul României.
România este primul dintre statele participante la care găzduiește pentru a doua oară un Summit al Inițiativei. Anterior a fost găzduit de Președintele României în perioada 17-18 septembrie 2018, la București.