Premierul a participat la o întâlnire de ultim moment. Nicolae Ciucă a primit, la Palatul Victoria, delegația companiei care a început producția de vehicule blindate Piranha 5.
Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu delegația companiei care a început producția de vehicule blindate Piranha 5
Așadar, premierul Nicolae Ciucă a primit delegația General Dynamics European Land System Romania (GDELS) la Palatul Victoria. În cadrul întâlnirii, a fost subliniată importanța programului aflat în derulare, pentru coerenta procesului înzestrării.
În acest context, a fost reliefată nevoia de întărire a capabilităților industriei de apărare și de modernizare a echipamentelor militare, acestea reprezentând elemente cheie pentru asigurarea securității regionale.
Executivul a subliniat că atragerea proiectelor R&D este o prioritate, mai ales prin prisma dezvoltării Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.
„Trebuie să întărim industria de apărare, iar pentru asta avem nevoie de parteneri cu experiență solidă și dovedită”, a declarat Nicolae Ciucă.
Uzina Mecanică București, în parteneriat GDELS, a început producția de vehicule blindate Piranha 5, în urma semnării acordului de colaborare în martie 2022. În urma acestui acord, peste 220 de vehicule Piranha 5 vor fi construite în România, alături de întregul sistem operațional necesar pentru utilizarea acestora.
Ce sunt blindatele Piranha V?
Amintim că director general al General Dynamics European Land Systems România (GDELS-RO), Marinică Mîrzu, a declarat anterior că industria industria de la noi va atinge curând capacitatea de producţie internă completă a blindatelor 8×8 Piranha V.
Programul a dus la o modernizare rapidă a capacităţii militaro-industriale româneşti, în urma investiţiilor străine directe din partea GDELS-MOWAG şi Elbit Systems.
Producţia şi asamblarea finală a vehiculului complet sunt realizate de societatea mixtă GDELS-RO şi de Uzina Mecanică Bucureşti (UMB), în timp ce turelele sunt produse de Elmet, o sucursală locală a Elbit Systems.
România a comandat în ianuarie 2018 un număr de 227 de transportoare, în şase configuraţii diferite (vehicul de luptă, punct mobil de comandă, MEDEVAC, CBRN etc.), în valoare de 930 de milioane de dolari.
Producția și asamblarea finală a vehiculului complet sunt realizate de societatea mixtă GDELS-RO și Uzina Mecanică București (UMB), în timp ce turnurile sunt produse de Elmet, o sucursală locală a Elbit Systems.