Premierul Nicolae Ciucă a avut miercuri dimineață o întâlnire cu prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo la Palatul Victoria. Cei doi oficiali au discutat despre impactul generat de agresiunea militară rusă din Ucraina
Guvernul României anunță că premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit miercuri dimineață, la Palatul Victoria, cu prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo.
Potrivit sursei citate, cei doi premieri au analizat, în cadrul unui mic dejun de lucru, situaţia de securitate din regiune şi impactul generat de agresiunea militară rusă din Ucraina. Totodată, în cadrul discuțiilor, premierul Nicolae Ciucă a ținut să evidențieze solidaritate statelor membre ale UE, la nivelul aliaţilor NATO, subliniind nevoia de a întări Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice.
Șeful Executivului a ținut să transmită și un set de mulțumiri omologului belgian, cu privire la decizia de a contribui cu trupe la întărirea apărării aliate în România, ceea ce transmite dovada clară a solidarităţii între aliaţi.
Dovada clară a solidarității între aliați
În ceea ce privește situația refugiaților din Ucraina, în cadrul discuțiilor purtate, premierul țării a făcut referire la eforturile pe care autoritățile române le-au depus astfel încât să gestioneze fluxul celor peste 700.000 de refugiaţi din Ucraina, un exemplu de gestionare a unei situaţii complexe, la graniţele externe ale Uniunii Europene.
El a subliniat faptul că România a demonstrat asfel că poate acționa responsabil în protejarea frontierelor externe ale UE.
“Am demonstrat că acţionăm responsabil în protejarea frontierelor externe ale UE şi în gestionarea unor fluxuri mari de refugiaţi. Românii au arătat solidaritate, empatie şi determinare în sprijinirea cetăţenilor ucraineni afectaţi de război”, a declarat premierul Nicolae Ciucă
Un alt subiect abordat de premierul țării l-a reprezentat preocupările Republicii Moldova şi necesitatea unui sprijin financiar european susţinut, care să permită gestionarea crizei refugiaţilor ucraineni precum şi a efectelor economice generate de conflictul din regiune.
Totodată, șeful Executivului a mai vorbit și despre nevoia de a consolida independenţa energetică şi de a gestiona impactul economic generat de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei va necesita întărirea cooperării între statele membre, pentru a proteja cetăţenii şi mediul de afaceri.
Nicolae Ciucă, despre aderarea României la spațiul Schengen
La finalul discuțiilor, cei doi premieri au decis avansarea cooperării bilaterale în sectorul energetic, cu accent pe nuclear şi regenerabile. Aceste obiective se adaugă celui de cooperare româno-belgiană în domeniul microelectronicii, precizează Guvernul României.
În cadrul dialogului, a fost apreciat rolul important al comunităţii de români din Belgia, precum şi cel al întreprinzătorilor belgieni din România.
În același timp, cei doi oficiali au apreciat și solidaritatea europeană şi rolul UE in găsirea de soluţii pentru ieşirea din criză. Un alt aspect important abordat de premierul Ciucă în cadrul discuțiilor l-a reprezentat obiectivul României de a adera la Schengen, ca formă de cooperarea europeană aprofundată.