Prim-ministrul Nicolae Ciucă și-a exprimat joi seară susținerea pentru legea adoptată de Parlamentul de la Chișinău prin care se acordă statut oficial limbii române în Republica Moldova. De asemenea, el a recunoscut afirmarea adevărului istoric și științific, care întărește comunitatea culturală și lingvistică comună între cele două maluri ale Prutului.

Așadar, în mesajul publicat pe pagina sa de Facebook, prim-ministrul spune ”salut adoptarea de către Parlamentul de la Chişinău a legii prin care limba română primeşte statutul de limbă oficială în Republica Moldova. Recunoaşterea adevărului istoric şi ştiinţific reconfirmă comunitatea de cultură şi limbă de pe cele două maluri ale Prutului”.

Nicolae Ciucă reafirmă sprijinul României pentru Republica Moldova

Nu în ultimul rând, șeful Guvernului de la București a reafirmat, în mesajul de pe rețelele de socializare, sprijinul României pentru țara vecină.

”Reafirm sprijinul pe care România îl acordă necondiţionat Republicii Moldova în parcursul european, pentru dezvoltarea economiei şi bunăstarea tuturor cetăţenilor săi. Pe această cale, reiterez susţinerea Guvernului României pentru suveranitatea, integritatea teritorială şi stabilitatea statului vecin.”, a mai spus premierul României, preşedinte al Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă.

Republica Moldova a înlocuit limba moldovenească cu cea română

În Parlamentul Republicii Moldova a avut loc joi lectura finală a unui proiect de lege care are ca rezultat înlocuirea „limbii moldovenești” cu „limba română” în toate legile țării, inclusiv în Constituție.

Legea a fost susținută cu 58 de voturi, dintre care 57 de deputați din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) pro-european și deputatul Gaik Vartanean din partea Mișcării Naționale Alternative.

Rapoartele mass-media indică faptul că deputații PAS au aplaudat în picioare, în timp ce colegii lor socialiști și comuniști au ridicat pancarte cu inscripții legate de termenul din epoca sovietică „limba moldovenească”.

Autorii legii au justificat modificările prin faptul că acestea erau necesare pentru a respecta considerentele constituționale expuse în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională, care afirmă că limba de stat a Republicii Moldova este limba română, potrivit Radio Chișinău.

Conform proiectului, articolul 13 din Constituție, care prevede că „funcționează pe baza grafiei latine”, va fi considerat depășit. În plus, autoritățile publice responsabile pentru crearea, aprobarea sau emiterea actelor normative inferioare legii trebuie să facă modificările necesare în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii.