Aflarea veștii că Olanda este de acord cu aderarea României la spaţiul Schengen l-a determinat pe premierul Nicolae Ciucă să aibă o reacție promptă. Și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a salutat evaluarea pozitivă de astăzi şi poziţia guvernului din Olanda.
Premierul Nicolae Ciucă a salutat, vineri, pe Twitter, recunoaşterea de către Guvernul Olandei a disponibilităţii României de a adera la Schengen. Șeful Guvernului a apreciat că Olanda este un partener valoros al ţării noastre.
”Salut recunoaşterea de către Guvernul Olandei a disponibilităţii României de a adera la Schengen ca un pas esenţial pentru atingerea acestui obiectiv, posibil prin dialog şi cooperare.
Olanda este un partener valoros al ţării noastre. Suntem hotărâţi să continuăm să lucrăm împreună”, a scris premierul Nicolae Ciucă.
Bogdan Aurescu: Dialogul politic foarte strâns a contribuit la fundamentarea unei abordări favorabile
La rândul său, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a scris și el vineri pe Twitter că se bucură să salute evaluarea pozitivă de astăzi şi poziţia guvernului olandez în sprijinul aderării la Schengen a României. În urmă cu scurt timp, şi Guvernul Suediei a reuşit să obţină sprijinul Parlamentului şi a primit mandat pozitiv pentru a vota aderarea României la spaţiul Schengen.
”Mă bucur să salut evaluarea pozitivă de astăzi şi poziţia guvernului olandez în sprijinul aderării la Schengen a României. Dialogul politic foarte strâns cu partenerii olandezi, la toate nivelurile, a contribuit la fundamentarea unei abordări favorabile”, a scris ministrul de Externe pe Twitter.
Ministrul Aurescu i-a mulţumit omologului său din Olanda pentru sprijin. Ministrul de Externe a salutat vineri şi rezultatul pozitiv de azi din Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului Suediei în favoarea aderării României la Schengen, el afirmând că se bucură că demersurile sale pe lângă ministrul Tobias Billstrom, omologul său şi liderii Partidului Social-Democrat Suedez au avut succes.
Ambasadorii statelor membre UE au discutat extinderea Spațiului Schengen
Amintim că ambasadorii statelor membre UE au discutat extinderea Spațiului Schengen și propunerile ca Croația, România și Bulgaria să intre în Schengen.
Potrivit surselor diplomatice citate de publicațiile croate Index și Total Croatia News, nu a fost nicio obiecție împotriva propunerii de acceptare a Croației în Schengen, însă ambasadorul olandez s-a opus Bulgariei, iar Austria s-a opus de asemenea statului la sud de țara noastră, dar și României.
Publicația Index scrie, potrivit Total Croatia News, că ambasadorii statelor UE reuniți în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți (Coreper) din cadrul Consiliului UE au discutat despre extinderea Spațiului Schengen pentru a include Croația, Bulgaria și România, ca parte a pregătirilor pentru ședința Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) de săptămâna viitoare.