Premierul Nicolae Ciucă a salutat, miercuri, finalizarea de către Parlamentul olandez a procedurii de aprobare a poziţiei Guvernului Olandei în favoarea aderării României la Schengen, subliniind că acest rezultat este o recunoaştere clară a pregătirii ţării noastre pentru intrarea în Schengen.
Nicolae Ciucă salută poziția luată de Guvernului Olandei
„Guvernul României salută finalizarea de astăzi de către Parlamentul olandez a procedurii sale de aprobare a poziţiei Guvernului Olandei în favoarea aderării României la Schengen. Apreciem cooperarea recentă cu partenerii noştri olandezi şi considerăm că acest rezultat este o recunoaştere clară a pregătirii României”, a transmis premierul Ciucă, miercuri, pe contul de Twitter al Guvernului.
PM @NicolaeCiuca: RO Gov. welcomes today’s finalization by 🇳🇱Parliament of its approval procedure of NL Gov’t position in favor of 🇷🇴’s #Schengen accession. We appreciate the recent coop. with our Dutch partners&consider that this outcome is a clear recognition of RO’s readiness.
— GuvernulRomâniei (@GuvernulRo) December 7, 2022
România va merge „până la capăt” cu demersurile
Premierul afirmă că România va merge „până la capăt” cu demersurile de aderare la spaţiul Schengen şi va cere un vot în acest sens în Consiliul JAI din 8 decembrie, subliniind că „starea de incertitudine nu mai poate continua”.
El a subliniat că experţii europeni care au venit în România în lunile octombrie şi noiembrie au confirmat faptul că ţara noastră îndeplineşte „absolut toate condiţiile necesare” şi merită să fie parte a spaţiului Schengen.
Potrivit premierului, cu o zi înainte de consiliul JAI de la Bruxelles, care reuneşte miniştrii de interne ai statelor membre, România continuă să facă eforturi pentru a obţine rezultatul dorit.
„La acest moment, toate statele membre ne susţin în avansarea aderării, inclusiv Olanda şi Suedia, cu excepţia Austriei. Avem inclusiv susţinerea fermă a Franţei şi Germaniei, reconfirmată la toate nivelurile. Referitor la Austria, putem afirma că am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte: preşedintele României cu cancelarul Austriei, miniştrii de interne şi experţii tehnici.
Problema imigrației ilegale, una „foarte sensibilă politică”
Datele, inclusiv de la instituţiile europene Frontex confirmă că România nu se află pe fluxurile de migraţie care să genereze temeri. Practic, nu putem vorbi despre o justificare reală în aceste moment”, a precizat premierul.
Ciucă a menţionat că problema imigraţiei ilegale este una „foarte sensibilă politică” în multe state membre şi că este nevoie de măsuri „mai eficiente de răspuns” la acest fenomen. El a subliniat însă că „blocarea aderării României la Schengen” nu va aduce răspunsurile dorite de Austria. Pe de altă parte, aderarea ţării noastre „va face spaţiul Schengen şi mai sigur”, care va avea „şi mai multe” instrumente la îndemână pentru a ajuta la controlul migraţiei ilegale.