În cadrul vizitei oficiale din Cehia, Nicolae Ciucă a adus un omagiu soldaților căzuți în timpul celor două războaie mondiale. Tot joi, Nicolae Ciucă se întâlnește cu premierul Cehiei.
Nicolae Ciucă se întâlnește cu omologul ceh
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, care se află în vizită în Cehia, a depus, în cursul zilei de joi, coroane la Mormântul Ostașului Necunoscut din Praga. Ciucă, s-a întâlnit, apoi, cu premierul Cehiei, Peter Fiala, cei doi având programate declarații de presă la Praga.
Delegația română condusă de președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a început a doua zi a vizitei oficiale în Cehia cu depunerea unei coroane de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut, marcând un moment special la Ansamblul comemorativ național Vitkov.
Nicolae Ciucă a adus un omagiu soldaților căzuți în timpul celor două războaie mondiale, precum și veteranilor conflictelor armate moderne.
Discuții despre războiul din Ucraina
În continuare, Nicolae Ciucă se întâlnește astăzi cu prim-ministrul Republicii Cehe, Peter Fiala, la Sediul Guvernului. Discuțiile sunt relevante în contextul actual regional de securitate, având în vedere necesitatea efortului conjugat al Statelor Membre în sprijinul Ucrainei.
De asemenea, Nicolae Ciucă și Peter Fiala împărtășesc viziuni comune asupra proiectului european și își doresc ca viitoarea structură a Parlamentului European să continue să mențină agenda pro-europeană. Atât Cehia, cât și România, sunt interesate de combaterea dezinformării și a propagandei promovate de partidele eurosceptice, mai ales în preajma alegerilor pentru Parlamentul European.
Președintele Senatului României va susține declarații de presă alături de președintele Senatului Republicii Cehe, Milos Vystrcil, la invitația căruia a efectuat vizita oficială la Praga. Această întâlnire va avea loc împreună cu Secretarul Senatului, Roberta Anastase, și Președinta Comisiei de Apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc.
Teiul lui Eminescu va fi și la Praga
Vizita în Cehia se va încheia cu un moment simbolic: ceremonia plantării unui vlăstar din Teiul lui Eminescu și dezvelirea unei plăci comemorative în Piața Păcii din Praga. Proiectul Teiul lui Eminescu a luat naștere ca inițiativă a Ambasadei României în capitala cehă, poetul român fiind cunoscut și apreciat de publicul din Cehia.
Este de menționat că una dintre primele fotografii ale lui Eminescu a fost realizată în tinerețea artistului, la vârsta de 19 ani, în Praga, în 1869, în atelierul fotografului Jan Tomas, din Piața Sfântul Wenceslas. Această fotografie este una dintre cele mai cunoscute reprezentări ale marelui poet, fiind prezentă în toate manualele de literatură română.
Nicolae Ciucă și-a încheiat prima zi a vizitei la Praga participând la evenimentul „Connect & Grow: Business opportunities in Romania”. După eveniment, el a declarat că relațiile economice dintre România și Republica Cehă au un potențial încă neexploatat.
“Anul trecut, schimburile comerciale dintre noi au atins nivelul record de 6,7 miliarde euro. Această valoare poate crește dacă produsele s-ar diversifica, firmele românești ar exporta mai consistent pe piața cehă, iar mai mulți investitori din această țară ar intra pe piața din România.”