Nicolae Ciucă a precizat, în cadrul unui mesaj pe Facebook, că legislația românească în materie de securitate cibernetică trebuie modificată. Șeful Senatului a discutat această problemă cu reprezentanții: Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și cu reprezentanții UiPath și Bitdefender.
Legislația securității cibernetice trebuie modificată
Fostul prim-ministru al României, Nicolae Ciucă, a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj cu privire la legislația românească în materie de securitate cibernetică.
Potrivit fostului șef al Guvernului, aceasta trebuie modificată.
El a spus că aceasta trebuie să țină pasul cu progresele tehnologice și să răspundă eficient provocărilor curente. A dat de exemplu atacurile recente asupra infrastructurii informatice a spitalelor românești.
„Legislația românească în materie de securitate cibernetică trebuie modificată.E nevoie să țină pasul cu avansul tehnologic și să răspundă eficient provocărilor actuale, precum recentele atacuri asupra infrastructurii informatice a spitalelor românești”, spune Nicolae Ciucă.
- Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC)
- a două mari companii românești din domeniul – UiPath și Bitdefender
Instituțiile publice vor beneficia de o mai bună protecție
Nicolae Ciucă a exprimat că, în calitate de președinte al Senatului, intenționează să faciliteze trecerea mai rapidă a legilor necesare prin procedurile parlamentare.
El a subliniat că doar cu reglementări solide și actualizate, instituțiile publice vor beneficia de cea mai bună protecție.
Bazele de date ale statului vor reprezenta un al doilea tezaur al României și trebuie să fie protejate corespunzător.
„Ca președinte al Senatului, voi face în așa fel încât legile necesare să treacă mai rapid prin procedurile parlamentare.Doar cu reglementări ferme și actualizate, instituțiile publice vor beneficia de cea mai bună protecție, pentru că bazele de date ale statului vor fi al doilea tezaur al României și trebuie să fie protejate ca atare”, continuă el.
Ciucă a solicitat sprijinul experților
Nicolae Ciuca a comunicat că, din acest motiv, a solicitat sprijinul experților cu care s-a întâlnit astăzi pentru protejarea bazelor de date ale instituțiilor.
„Din acest motiv, am cerut experților cu care m-am văzut astăzi sprijinul lor pentru protecția bazelor de date ale instituțiilor”, continuă el.
Nicolae Ciuca a declarat că primele măsuri vor consta în inventarierea tuturor programelor care rulează pe calculatoarele instituțiilor publice, stabilirea de noi standarde pentru achizițiile de software (în coordonare cu Agenția Națională de Achiziții Publice) și instruirea angajaților din sectorul bugetar pentru a se adapta la noile amenințări informatice.
„Primele măsuri vor fi inventarierea tuturor programelor care rulează pe calculatoarele instituțiilor publice, stabilirea de noi standarde pentru achizițiile de software (în coordonare cu Agenția Națională de Achiziții Publice) și instruirea angajaților din sectorul bugetar pentru a face față noilor amenințări informatice”, a mai spus șeful Senatului.
Atacul cibernetic asupra spitalelor, o problemă de securitate națională
Diverse spitale au fost ținta unui atac cibernetic, iar reprezentanții Colegiului Medicilor din România au emis o reacție în acest sens.
Conform lor, incidentul reprezintă o preocupare majoră pentru securitatea națională, având potențialul de a afecta serios domeniul medical și de a genera consecințe nedorite pentru pacienți.