Nicolae Ciucă și Adrian Câciu, despre amânarea ratelor: Măsura a rămas încă în discuție

Sursa: Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu au dat detalii despre măsura amânării plății ratelor la bănci în cadrul conferinței de presă legată de planul „Sprijin pentru România”, care va intra în vigoare cel mai devreme de la 1 mai. Oficialul de la Finanțe a declarat că „măsura a rămas încă în discuție” și a precizat că o discuție în acest sens va avea loc „în momentul în care dobânzile au început să se stabilizeze”.

Preşedintele PNL, prim-ministrul Nicolae Ciucă, a anunţat, luni seara, că în coaliţia de guvernare s-a decis să nu se ia deocamdată măsura amânării plăţii ratelor la bănci.

Măsura amânării plății ratelor nu se va lua deocamdată

„Este o măsură pe care am discutat-o cu ministrul de Finanţe. În acest moment, datele pe care am reuşit să le analizăm ne-au dus către această decizie la nivelul coaliţiei – să continuăm să analizăm. (…) Este o amânare a deciziei”, a precizat Nicolae Ciucă, la Palatul Parlamentului, în conferinţa de presă a liderilor coaliţiei de guvernare.

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a arătat, în context, că se discută în continuare cu sistemul bancar.

„Această măsură a rămas încă în discuţie. Discutăm cu sistemul bancar mai ales în ceea ce priveşte împărţirea cotelor pe această măsură, pentru că (…) amânarea ratelor nu reprezintă o scutire de rate şi de dobânzi, drept pentru care modul în care, la finalul acestei amânări, în context de creştere a dobânzilor, ar fi resimţită măsura ne-a făcut să analizăm în continuare cu sistemul bancar pentru a găsi soluţii mai bune pentru cetăţeni şi mai ales pentru cetăţeni”, a spus el, potrivit Agerpres.

Adrian Câciu: Dobânzile trebuie să se stabilizeze mai întâi

De asemenea, Adrian Câciu a afirmat că nu se lucrează încă la un proiect de lege.

„O discuţie asupra amânării ratelor ar trebui să vină mai rapid în momentul în care dobânzile au început să se stabilizeze pentru a oferi totuşi o predictibilitate şi celor care iau această decizie”, a precizat ministrul de Finanţe.

Menționăm că, măsurile din planul „Sprijin pentru România” vor intra în vigoare cel mai devreme de la 1 mai, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă. Pachetul de sprijin are o valoare totală de 17,3 miliarde de lei şi aproximativ 52% din această valoare este asigurată din fonduri europene iar 48%, din fonduri de la bugetul de stat.

„Primele măsuri vor intra în vigoare cel mai devreme la 1 mai. Ele au perioadă de aplicare până la sfârşitul anului. Doar pentru cele care au suport deja programele din fonduri europene, acestea vor continua şi după 31 decembrie 2022”, a arătat premierul, în cadrul evenimentului de la Palatul Parlamentului.