Nicolae Ciucă a provocat un val de entuziasm la deschiderea anului școlar, subliniind că școala trebuie să ofere elevilor mai mult decât memorizare: un fundament pentru a reuşi în viaţă. La rândul său, președintele Klaus Iohannis a fost prezent la deschiderea anului școlar de la Colegiul Național "Mihai Viteazul" din Capitală.
Nicolae Ciucă a ținut un discurs emoționant la deschiderea noului an școlar
Președintele Senatului și liderul PNL, Nicolae Ciucă, a subliniat, în discursul său de la deschiderea anului școlar la un liceu din Sebeș, județul Alba, importanța progresului în sistemul educațional.
El a afirmat că școala ar trebui să ofere elevilor „un fundament pentru a reuşi în viaţă”, nu doar să îi constrângă să memoreze informații. În Sebeș, alături de Ciucă, s-au aflat și alți lideri ai PNL, inclusiv Rareș Bogdan și Dan Motreanu.
Nicolae Ciucă a subliniat importanța iubirii pentru patria și neamul nostru. Potrivit lui, acest lucru reprezintă adevărata pregătire a generațiilor viitoare pentru viitorul țării. El a menționat că sistemul educațional trebuie să evolueze într-o lume dinamică.
„Să continuăm să ne iubim patria şi neamul pentru că asta înseamnă cu adevărat să pregătim generaţia viitoare pentru ceea ce urmează să construim în ţara noastră. Sistemul educaţional nu poate să rămână neschimbat într-o lume atât de dinamică. De aceea mă bucur să văd şcoli ca aceasta în care teoria este legată direct de practica de zi cu zi”, a afirmat Ciucă.
Acesta a subliniat importanța adaptării la provocări în ultimii ani
Ciucă a spus că școala românească nu trebuie să rămână în urma schimbărilor sociale și economice. Un sistem educațional performant, conform lui, ar trebui să anticipeze evoluția societății și nevoile economice viitoare, într-o eră de tehnologie rapidă.
„Ultimii ani au arătat cât de important este să ne adaptăm provocărilor. Şcoala românească nu are voie să rămână în urma realităţilor sociale şi economice. Un sistem de educaţie performant este capabil să anticipeze evoluţia unei societăţi şi care vor fi în viitor necesităţile economiei într-o perioadă în care tehnologia evoluează rapid. Prioritatea noastră ca stat şi societate trebuie să fie tânăra generaţie, cum îi oferim cele mai bune condiţii de formare şi educaţie, cum ne protejăm copiii şi tinerii de riscurile prezentului şi cum îi pregătim pentru viaţă”, a declarat el.
Nicolae Ciucă a spus că școala nu ar trebui să se concentreze pe memorarea informațiilor
El a sfătuit să nu ne bazăm doar pe ceea ce învățăm la școală. Acesta a recomandat să observăm schimbările din lume și să căutăm noi oportunități.
De asemenea a menționat că multe locuri de muncă din viitor nu există încă, deoarece necesitățile economice nu sunt clare.
„Îmi permit să am un sfat pentru dumneavoastră: Nu vă bazaţi doar pe lucrurile pe care le învăţaţi la şcoală! Priviţi în jur vedeţi cum se schimbă lumea ş vedeţi noi oportunităţi şi noi preocupări. Peste jumătate din locurile de muncă pe care le veţi avea peste 10 ani aproape că nu există astăzi, în ideea că nu au apărut încă pentru că necesităţile economiei care vor cere aceste locuri de muncă nu au apărut încă. (…) Cheia succesului nu este simpla acumulare de cunoştinţe, ci capacitatea de a dezvolta gândirea critică, abilităţile practice şi de a forma caractere. Şcoala nu trebuie să oblige elevii să memoreze informaţii, ci să le ofere opţiuni, să le dezvolte aptitudinile şi să îi ajute să fie buni în domeniul pe care îl vor alege în viitor, când vor intra în piaţa muncii şcoala trebuie să le ofere tinerilor un fundament pentru a reuşi în viaţă. Cred că învăţământul dual este o opţiune de viaţă care oferă aceste lucruri”, consideră liderul liberal.
El a afirmat că în învățământul din România au existat greșeli de-a lungul anilor. Totuși, în ultimele perioade, unele aspecte s-au îmbunătățit. Alte domenii sunt încă în așteptare de îmbunătățiri.
„una dintre neîmplinirile din trecut a fost închiderea şcolilor profesionale”, a transmis Ciucă.
Luni, Nicolae Ciucă a participat la deschiderea anului școlar la Liceul Tehnologic din Sebeș. Acesta a beneficiat de o nouă clădire. Unitatea școlară avea autonomie energetică, cu încălzire pe gaz și pompe de căldură. Era dotată cu facilități pentru persoane cu dizabilități și iluminat cu senzori. Clădirea includea 34 de săli de clasă, laboratoare, o sală de sport și putea găzdui o mie de elevi.
Și Klaus Iohannis a ținut un discurs de începere a noului an școlar
Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la deschiderea anului școlar de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Capitală, că educația este baza viitorului unei națiuni. El a subliniat că profesorii sunt arhitecții acestui viitor.
”Vă doresc tuturor un nou an şcolar foarte bun, cu rezultate frumoase şi cu reuşite dascălilor în a promova ideea că educaţia este foarte valoroasă, iar elevilor reuşite frumoase, rezultate bune, reuşite în carieră pe mai departe”, a afirmat preşedintele la începtul discursului.
Klaus Iohannis a subliniat că proiectul „România Educată” a avut ca obiectiv principal crearea unui mediu școlar și universitar favorabil educației.
”Unul dintre obiectivele prioritare ale proiectului „România Educată”, transpus în Legile educaţiei din 2023, a fost tocmai crearea unui mediu şcolar şi universitar care să fie nu doar propice dezvoltării educaţionale, ci şi un spaţiu în care toţi cei implicaţi să se simtă protejaţi şi respectaţi”, a precizat Klaus Iohannis.