Nicolae Ciucă și Nicușor Dan – viziune comună pe 10 ani pentru București

Nicolae Ciucă subliniază că viitorul președinte al României ar trebui să adopte un proiect dedicat Bucureștiului, care să fie susținut pe o perioadă de zece ani atât de Guvern, cât și de Primăria Capitalei. Printre propunerile sale se numără mutarea sediului guvernului de la Palatul Victoria la Casa Științei, situată lângă Parlament, cu intenția de a-l redenumi în Palatul Guvernului.

„Avem nevoie de acest angajament care să fie asumat de către cel mai înalt for politic al ţării, de către instituţia prezidenţială, de Guvern şi de Primăria Capitalei, Bucureştiul este, practic, inima economiei româneşti. Este o viziune care schimbă cu adevărat faţa Bucureştiului şi îi redă şi identitatea istorică, dar şi statutul de capitală europeană”, a afirmat Nicolae Ciucă în cadrul evenimentului de prezentare a viziunii.

El afirmă că Bucureștiul este centrul economic al României, generând 30% din PIB-ul țării, ceea ce justifică necesitatea unei viziuni care să transforme orașul, redându-i identitatea istorică și statutul de capitală. Casa Științei, cu o suprafață interioară de 70.000 de metri pătrați, ar putea găzdui instituțiile guvernamentale, iar Palatul Victoria ar putea fi transformat într-un muzeu, redând astfel Piața Victoriei comunității.

Ciucă propune și relocarea Cartierului Justiției lângă Palatul Parlamentului, precum și alocarea clădirilor actualelor ministere universităților din București pentru utilizări educaționale, laboratoare și centre de cercetare. De asemenea, Parcul Arsenalului ar putea avea o suprafață de 30 de hectare, creând o legătură istorică cu dezvoltarea Capitalei din zona Palatului Parlamentului.

Ciucă vrea demolarea zidurilor din jurul Palatului Parlamentului

În noul Cartier Administrativ ar putea fi amenajată Agora Civică, iar printre intențiile sale se află și eliminarea zidurilor din jurul Parlamentului.

Ciucă își propune, de asemenea, crearea unui centru de afaceri denumit City București. Când a fost întrebat dacă a evaluat costurile necesare pentru implementarea acestui plan, el a menționat că nu a realizat încă aceste calcule. Acestea vor fi efectuate după ce va exista o asumare comună din partea Președinției, Guvernului și Primăriei Capitalei cu privire la inițiativa sa.

„Avem zidurile de jur împrejurul Parlamentului. Este un proiect pe care ni-l asumăm ca aceste ziduri să dispară şi să se rupă această barieră între cetăţeni şi Parlament pe de o parte. De cealaltă parte, este vorba de deschiderea care se oferă pentru realizarea tuturor acestor obiective, în mod deosebit cel prin care se leagă parcul Izvor şi de creează parcul Arsenalului”, a subliniat Nicolae Ciucă în prezentarea proiectului său pentru Bucureşti.