Nicolae Ciucă a spus că au circulat informații incorecte despre noile pensii

Președintele Senatului Nicolae Ciucă a declarat, joi seară la Digi24, că au circulat informații incorecte despre creșterea sumele cu care vor crește pensiile. Șeful liberalilor a detaliat că printre ele s-a aflat și informația eronată că vor fi majorate pensiile cu 40% în 2024.

Fostul premier a explicat că, în condițiile în care legea se va aplica de la 1 septembrie 2024, iar pensiile vor fi indexate cu indicele inflației de la 1 ianuarie, creșterea va fi de 22,8% anul viitor, suma alocată bazându-se pe venituri estimate la bugetul de stat în 2024 și 2025.

„În tot acest proces prin care legea a ajuns să fie aprobată în Parlament au fost o serie de discuții generate de informații care n-au fost tocmai corecte la momentul difuzării lor.

Una din ele a fost că pensiile vor fi majorate cu 40%, pe calculele discutate inițial, ducea la alte sume. De la 1 ianuarie urma să fie indexate pensiile cu indicele de inflație, adică cu 13,8%. Banii erau deja prevăzuți în proiect” a spus Nicolae Ciucă la Digi 24, joi seară.

Să fie o lege sustenabilă

Liberalul a spus că noua lege a pensiilor urmează să fie aplicată de la 1 septembrie 2024. Astfel, anvelopa pensiilor nu putea să fie cu 40% mai mare. În condițiile în care legea se aplică de la 1 septembrie, pe ultimele 4 luni. Ciucă a detaliat că apăruse în spațiul public o valoare de 55,6 milioane de lei, mult peste valoarea pe care Coaliția o agrease.

Potrivit fostului premier, prima reacție a fost «stați să vedem de unde sunt banii ăștia și cum să facem ca legea să fie sustenabilă».

„De unde sunt acești bani? Din ceea ce știu, veniturile din 2023 sunt în sumă de 491 de miliarde de lei. În 2024, valoarea este de 536 de miliarde de lei, deci rezultă un plus la veniturile totale de 45 de miliarde, deci cele 10 miliarde vor fi din această sumă” a continuat fostul premier.

Nicolae Ciucă a lăsat să se înțeleagă că va fi o problemă din 2025.

„Problema apare în 2025, când discutăm de o valoare nominală pe tot anul de 33,1 miliarde de lei. Atunci estimăm că, pe datele INS și Eurostat, economia în 2024 va crește cu aproximativ 3%. În 2025, va crește și este estimat un PIB de 1.773 de miliarde de lei, care este peste valoarea nominală a PIB-ului din 2024, estimată la 1.591 de miliarde, deci aproximativ 200 de miliarde în plus, ca atare există banii necesari” a precizat șeful Senatului.

Liberalii s-au asigurat că dispar inechitățile

El a mai declarat că PNL nu s-a opus niciodată creșterii pensiilor. A subliniat că din 2019 până în prezent a fost crescut punctul de pensie de 3 ori. De la 1.265 de lei la 1.785 de lei, iar ultimele două fiind în mandatul său de premier. Toate discuțiile care au fost pe marginea majorării pensiilor au avut loc, spune Ciucă, ca legea să fie sustenabilă. Liberalii au vrut să se asigure că prin noile măsuri vor fi eliminate disparitățile și inechitățile din sistemul de pensii.

„Doar pentru 2024, la cei 13,8%, creșterea despre care se știa, cele 10 miliarde de lei care trebuie alocate pentru ultimele 4 luni reprezintă 9%. Deci în total pentru anul viitor creșterea este de aproximativ 23% (22,8%).

Dincolo de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, e jalon în PNRR. Sunt două jaloane foarte importante. Este jalonul prin care se elimină inechitățile și disparitățile din sistemul de pensii și eliminarea inechităților din sistemul de salarizare.

Deci va trebui la nivelul ministerelor de linie să înceapă lucrul și pentru noua lege a salarizării. Care nu face obiectul anului 2024, nu mi s-ar părea nici măcar din punct de vedere politic să venim cu o astfel de măsură într-un an electoral”, a mai spus Nicolae Ciucă, la Digi 24.