Într-un mesaj publicat pe pagina sa de socializare, Nicolae Ciucă a scris că problema transnistreană are nevoie de o soluție pașnică și durabilă, în conformitate cu dreptul internațional.
Nicolae Ciucă vrea o soluție pașnică în problema transnistreană
Totodată, liberalul a spus că dilema trebuie rezolvată prin respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, fără a i se afecta „parcursul său european”.
Aceasta este concluzia discuției pe care a avut-o cu Oleg Serebrian, spune șeful PNL. Cei doi s-au întâlnit recent pentru a discuta la Palatul Parlamentului.
„Problema transnistreană are nevoie de o soluție pașnică și durabilă, în conformitate cu dreptul internațional, respectându-se suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, dar fără a i se afecta parcursul său european. Aceasta este concluzia discuției pe care am avut-o cu Oleg Serebrian, viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova, pe care l-am primit, în această dimineață, la Palatul Parlamentului”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.
Șeful PNL a felicitat conducerea de la Chișinău
De asemenea, șeful PNL a felicitat conducerea de la Chișinău pentru „modul responsabil și echilibrat în care abordează această temă complexă”. Situația este cu atât mai complicată din cauza provocărilor din regiune, subliniază Ciucă.
Acesta a explicat și că este îngrijorat de „retorica tot mai agresivă a Federației Ruse la adresa Republicii Moldova”.
Ciucă a acuzat tentative de destabilizare a țării, inclusiv prin intermediul Transnistriei. În acest context, spune el, speră că dialogul la nivel tehnic cu Tiraspolul va soluționa „problemele care afectează în mod direct cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului”.
„Felicit conducerea de la Chișinău pentru modul responsabil și echilibrat în care abordează această temă complexă, mai ales într-o perioadă plină de provocări în regiune. Este lăudabil faptul că, spre deosebire de conflictele prelungite din zonă, autoritățile moldovene au un dialog constant cu Tiraspolul.
I-am transmis înaltului oaspete că, la București, ne îngrijorează retorica tot mai agresivă a Federației Ruse la adresa Republicii Moldova și a conducerii sale pro-europene, precum și tentativele de destabilizare a țării, inclusiv prin intermediul Transnistriei. Sper că dialogul la nivel tehnic cu Tiraspolul va soluționa problemele care afectează în mod direct cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului”, a conchis șeful PNL.
Postarea șefului PNL a strâns sute de reacții.
Transnistria a cerut miercuri Rusiei să îi ofere protecție
Amintim că Moscova și-a reiterat miercuri angajamentul față de protejarea intereselor locuitorilor din Transnistria. Anunțul a venit după ce un congres separatist de la Tiraspol a solicitat sprijinul Rusiei împotriva presiunii percepute din partea guvernului moldovean.
Congresul „deputaților de la toate nivelurile” din Transnistria a fost convocat la cererea liderului separatist Vadim Krasnoselski.
Acesta a adoptat o rezoluție în care se solicită „protecția” Rusiei împotriva unei presupuse presiuni economice crescute din partea Chișinăului.
Deputaţii acuză Chişinăul că ar fi declanşat un „război economic” împotriva regiunii transnistrene. O altă acuzație este că ar fi blocat în mod deliberat negocierile cu Tiraspolul.