Vestea momentului în România! Anunțul venit direct de la Nicolae Ciucă: Este o creștere semnificativă

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a precizat că majorarea Produsului Intern Brut (PIB) în 2022 a fost egală cu valoarea PIB-ului din 2022. Concret, șeful Executivului spune că este vorba despre 50 de miliarde de euro, citând datele Comisiei Naționale de Prognoză.

„Creșterea PIB-ului este una semnificativă și doresc să subliniez că în comparație cu anul 2021 avem o creștere în valoare nominală a PIB-ului de aproximativ 50 de miliarde de euro. Mai exact, 49 de miliarde de euro. Este o creștere semnificativă. Uitându-mă pe cifre, creșterea din anul 2022 este egală cu valoarea PIB în anul 2002”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Estimarea a fost mai mică decât realizarea

Prim-ministrul spune că de la o estimare de aproximativ 1.396 de miliarde de euro s-a reușit o realizare de 1.427 de miliarde, în condiții de criză.

„Practic și estimarea a fost depășită cu aproximativ 8,5 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că a existat o activitate susținută la nivelul fiecărui minister. A existat o activitate susținută la nivelul economiei românești. Aici doresc să mulțumesc public tuturor celor cu care am avut dialog și celor cu care am găsit soluții astfel încât să putem să ne asigurăm că investițiile redobândesc rolul prioritar în agenda guvernamentală și iată avem această creștere de 49 de miliarde de euro, care ne asigură că avem posibilitatea să privim cu încredere către mediul antreprenorial din România, să îi acordăm tot ceea ce este necesar să se poată profila cât mai bine în țară și pe piața externă și de asemenea, este important să subliniem că atât timp cât putem să acumulăm mai mulți bani de la bugetul de stat avem posibilitatea și garanția că putem să ne îndeplinim toate angajamentele și obiectivele guvernamentale, putem să ne asigurăm că vom continua măsurile de sprijin pentru populația vulnerabilă a României, că vom putea continua să creștem locurile de muncă și putem să ne asigurăm că vom menține această coordonare directă cu mediul de afaceri, cu antreprenorii români, indiferent de dimensiune, astfel încât să avem certitudinea că le punem la dispoziție predictibilitatea și credibilitatea necesare să continue să investească, să se dezvolte și să facem în așa fel încât capitalul românesc să poată să dobândească mai multă consistență, să crească și să devină un competitor de același nivel, la aceleași standarde cu antreprenorii și investitorii străini”, a spus Ciucă.

Investițiile străine au avut un rol important

Prim-ministrul mai spune că recunoaște rolul pe care investițiile străine le-au avut în economia românească anul trecut.

„Reiterez valoarea de 11,3 miliarde de euro care au intrat în țară anul trecut, care de asemenea au avut o contribuție substanțială la această creștere economică în anul 2022. Vreau să subliniez că procentul creșterii reale a PIB-ului este de 4,9. Ultima estimare era de 4,6%”, a mai spus premierul.

Nu în ultimul rând, prim-ministrul că datele pentru anul acesta sunt pozitive, economia României are o prognoză favorabilă în care se estimează că o creștere de 2,8%.