Premierul a participat la o întâlnire cu reprezentanții conducerii combinatului Azomureș, care rămăsese singurul producător de îngrășăminte pentru agricultură din România. Acesta și-a oprit anul trecut producția, ca urmare a creșterii prețurilor la gaze naturale.
În acest context, Nicolae Ciucă a subliniat că reluarea producției de îngrășăminte chimice este o prioritate pentru agricultura și securitatea alimentară a României.
Reluarea producției de îngrășăminte chimice, o prioritate pentru agricultură
„Am avut astăzi (n.red. joi), în cadrul vizitei pe care o efectuez în județul Mureș, o întâlnire cu reprezentanții conducerii combinatului Azomureș. Acest combinat, care rămăsese singurul producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, a oprit anul trecut producția, din cauza creșterii prețurilor la gaze naturale.
Reluarea producției de îngrășăminte chimice este o prioritate pentru agricultura și securitatea alimentară a țării noastre, mai ales în actualul context generat de conflictul din Ucraina, cu efectele economice și sociale pe care acesta le-a generat”, a declarat Nicolae Ciucă.
Cei mai afectați au fost agricultorii care au fost nevoiți să apeleze la importuri
De asemenea, premierul a arătat că prin lipsa acestor fertilizanți de pe piața internă, cei mai afectați au fost agricultorii care au fost nevoiți să apeleze la importuri, lucru care a dus la costuri mai mari de producție.
„Guvernul va sprijini eforturile de a pune în valoare capacitatea Azomureș, companie cu o producție anuală de aproximativ 1,5 milioane de tone de îngrășăminte, din care 1,1 pentru piața internă. În 2021, compania a înregistrat o cifră de afaceri netă de 2,5 miliarde de lei și un profit net de 86,6 milioane de lei, argumente solide că această fabrică are potențial important de valorificat”, a completat Nicolae Ciucă.
Agricultura României beneficiază de o injecție consistentă din bugetul UE
În altă ordine de idei, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a anunțat că circa trei miliarde de euro din bugetul Uniunii Europene sunt alocaţi, anual, pentru agricultura din România.
„În fiecare an în România aducem de la Uniunea Europeană în jur de trei miliarde de euro, iar în primele luni ale anului, până la data de 4 februarie, am adus aproape 1,6 miliarde de euro, bani care au intrat în bugetul ţării şi care pot fi valorificaţi, ştiindu-se că ei au fost atribuiţi pentru agricultură”, a afirmat Daea.