Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a participat marți, 31 octombrie 2023, la dezbaterea „Marea industrie – contributor important la PIB-ul României”, organizată de Financial Intelligence. Aici, el a abordat teme precum reindustrializarea ţării și stabilitatea economică.
Nicolae Ciucă susține fiscalitatea predictibilă şi de dialogul cu investitorii
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a avut marți o intervenție în cadrul dezbaterii „Marea industrie – contributor important la PIB-ul României”. Aici, el a vorbit despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Totodată, a abordat și tema reindustrializării țării și perspectiva de viitor a României.
Potrivit șefului Senatului, perspectiva de viitor a țării se leagă de „zecile de miliarde de euro oferite prin liniile de finanţare pe fondurile structurale, pe cele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi, desigur, de nivelul nostru de ambiţie” în ceea ce privește industrializarea.
Ciucă a precizat că Guvernul încearcă „menţinerea nivelului de investiţii” în scopul obținerii unei stabilități „fiscal-bugetară a României”. El a vorbit și despre „setarea unei cadru macroeconomic, care poate să ofere perspective pe termen mediu şi lung pentru mediul de afaceri şi deschidere totală faţă de tot ceea ce înseamnă investiţiile străine”.
„Am putut să vedem foarte clar ce am realizat în toţi aceşti ani de la aderarea României la NATO, la Uniunea Europeană, în mod special la Uniunea Europeană. Ne-a adus totuşi un nivel de 77% în ceea ce priveşte paritatea puterii de cumpărare, ceea ce nu este lucru puţin dacă ne gândim de unde am plecat, ce au însemnat fondurile europene, cele 54 de miliarde care vin aproape în fiecare zi în toate domeniile de activitate”, a declarat Nicolae Ciucă.
Agricultura a evoluat mult datorită fondurilor europene
Potrivit reprezentantului Senatului, agricultura din Româna nu ar fi ajuns atât de departe fără ajutorul venit prin fonduri europene. El a vorbit și despre cele „trei rafinării puternice” ale țării și despre valoarea României ca producător de gaze naturale.
„Suntem o ţară care avem cel puţin trei rafinării puternice şi importăm bitum pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltarea infrastructurii din România, în condiţiile în care, ştiind perspectiva spre care ne îndreptăm, puteam cu ceva ani în urmă să luăm o decizie în ceea ce priveşte sprijinul acestei industrii.
Suntem o ţară producătoare de gaze naturale şi industria chimică, atunci când vine vorba de tot ceea ce înseamnă partea aceasta de polimeri şi tot ce se întrebuinţează în plasticele pe care le folosim zi de zi, de asemenea, le importăm fără să fi dezvoltat sau să fi reactivat tot ceea ce a însemnat această componentă a industriei în economia României” a completat Ciucă.
Oficialul este de părere că România are potențialul de a exploata cantități enorme de gaze. Astfel, țara noastră poate deveni „prima ţară producătoare de gaze naturale în Uniunea Europeană”.
„Ne-am propus şi suntem în proces de dezvoltare a acestui proiect de exploatare a gazelor din Marea Neagră, cantităţi enorm de mari de gaze care vor duce România ca prima ţară producătoare de gaze naturale în Uniunea Europeană, iar dacă noi rămânem la nivelul de a face această investiţie doar pentru a consuma acele gaze să ne încălzim, suntem pe o direcţie greşită. Avem nevoie să ne gândim la tot ceea ce poate să însemne perspectiva industrială a folosirii resurselor naturale”, potrivit lui.
Președintele Senatului a subliniat importanța resursei umane din România
Potrivit lui, țara noastră are mare nevoie de un transfer de tehnologie şi know-how pentru a se putea adapta pe piața muncii. Nicolae Ciucă susține dezvoltarea capabilităților industriale dar și dezvoltarea și consolidarea capitalului românesc.
„Ceea ce am vrut să exprim este perspectiva din punct de vedere al celui care a fost prim-ministru şi astăzi conduce un partid politic, Partidul Naţional Liberal, care nu vede altă soluţie pentru dezvoltarea României decât cea în care vom continua să sprijinim investiţiile, în care vom continua să asigurăm predictibilitatea fiscal-bugetară şi, desigur, să reuşim să avem această punte, permanentă coerenţă de comunicare între instituţiile statului şi mediul de afaceri”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Ciucă susține că „modul în care putem să sprijinim şi să creăm acel nivel de ambiţie al capitalului românesc pentru a putea să iasă în competiţie, să-i asigurăm competitivitatea necesară în piaţa şi în competiţia externă”.
„Acolo nu-l mai ajută statul pe niciunul dintre cei care ies în competiţia mare – şi acolo se ajută singur şi se ajută pe tot ceea ce poate să creeze, pe tot ceea ce poate să inoveze şi pe tot ceea ce poate să vândă pentru că, până la urmă, piaţa este cea care decide dacă suntem sau nu valoroşi în ceea ce facem”, concluzionează șeful Senatului