Nicolae Ciucă: Sunt situaţii pe care le întâlnim în toate ţările UE
„Ne-am obişnuit ca în ultima vreme discuţiile să se canalizeze pe energie, pe soluţii economice pentru a depăşi această perioadă dificilă şi mă bucur că Summitul Rethink vizează educaţia şi demografia. Problemele demografice sunt o realitate a vremurilor pe care le trăim şi reprezintă o provocare nu doar pentru România, ci pentru întreaga Europă.
Pe lângă măsurile active pe care le luăm pentru susţinerea natalităţii sau pentru reducerea abandonului şcolar e clar că trebuie să adaptăm economia şi relaţiile sociale la o populaţie mai diversă şi mai îmbătrânită, una care include imigranţi, persoane întoarse din diaspora după mulţi ani sau care îşi caută un loc de muncă la o vârstă ce depăşeşte 60 de ani.
Sunt situaţii pe care le întâlnim în toate ţările UE şi e important că putem avea acces la experienţe şi la bune practici europene”, a declarat, vineri dimineața, Nicolae Ciucă, în cadrul Summit-ul Rethink România, a cărei temă principală a fost „Reconstruim educaţia. Reconfigurăm demografia”.
Guvernul de la București vrea să reducă rata abandonului școlar din România
Premierul României a vorbit și despre măsurile prevăzute în noile legi ale educaţiei, ce vizează accesul la educaţie de calitate, reducerea abandonului şcolar şi creşterea legăturilor dintre universitate şi piaţa muncii din țara noastră. Planul de reducere al abandonului şcolar, care a fost aplicat deja, asigurarea resurselor financiare necesare elevilor, adaptarea reţelei şcolare la nevoile comunităţilor şi alte măsuri „vor schimba în bine învăţământul românesc şi ne vor oferi o formă de muncă educată şi bine calificată”.
Potrivit spuselor sale, măsurile din noile legi ale educației „vor oferi şanse în plus pentru ca nimeni să nu fie lăsat în urmă”.
„Avem nevie de această adaptare, de aceea proiectul România Educată are alocată suma de 3,6 miliarde de euro prin PNRR, bani care pot ajuta la implementarea măsurilor de modernizare a învăţământului românesc”, a adăugat premierul României.
El a vorbit, totodată, și despre măsurile care vor avea impact asupra demografiei din România, ci anume proiecte care au demarate deja sau care au fost aprobate şi urmează a fi demarate şi care vor acorda sprijin studenţilor sau familiilor tinere aflate la început de drum.
Nicolae Ciucă a explicat că se va dezvolta reţeaua de creşe şi grădiniţe din țara noastră. „Sperăm să convingem cât mai mulţi români din diaspora să se întoarcă acasă (…) sunt condiţii mai bine, iar România are nevoie de ei. Avem nevoie de ei acasă, să valorifice experienţa acumulată”, a afirmat prim-ministrul.
Datoria publică a României a scăzut
Tot vineri, el a vorbit și despre datoria publică a României. Potrivit spuselor sale, în prezent, datoria publică a României a scăzut, iar guvernanții speră să o menţină în această tendinţă, reuşind să o coboare sub 50%.
„În acest moment, deficitul la analiza pe primele şapte luni este de 2,41%, Ca atare, în momentul de faţă atât creşterea economică cât şi măsurile care au fost la nivelul Guvernului au dus la anumite efecte. De asemenea, datoria publică a României în acest moment a scăzut faţă de anul trecut şi sperăm să o menţinem în această tendinţă, reuşind să coborâm sub 50%”, a spus Nicolae Ciucă.