Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit, în cadrul unui amplu interviu pentru Agerpres, despre necesitatea înarmării pentru un eventual conflict, în condițiile amenințarea Rusiei a crescut.
Nicolae Ciucă: NATO este un bloc defensiv
Într-un interviu pentru Agerpres, șeful Senatului, Nicolae Ciucă, a subliniat că în contextul actual, în care se observă o Rusie care amenință explicit și tot mai agresiv securitatea europeană, un vechi dicton latin devine extrem de actual: „Dacă vrei pace, pregătește-te de război” este proverbul la care s-a referit, care pare din ce în ce mai actual.
El a menționat că în fața acestei amenințări este necesar să ne întărim capacitatea de apărare. Totuși, investiția în apărare nu implică neapărat pregătirea pentru un conflict militar. Mai degrabă, scopul dotării militare este de a descuraja un posibil conflict militar.
De asemenea, a precizat că NATO a fost, este și va rămâne o organizație defensivă, cu misiunea de apărare colectivă. Prin urmare, a subliniat că nu este necesar să alarmăm populația sau să inducem panică în societate, dar în același timp trebuie să fim realiști și pragmatici.
Să rămânem vigilenți
Ciucă a menționat că, în prezent, România nu se află în pericol iminent. Cu toate acestea, a subliniat că este important să fim vigilenți și pregătiți să contracarăm orice amenințări potențiale la adresa țării.
„Si vis pacem, para bellum” – „dacă vrei pace, pregăteşte-te de război” spune un vechi dicton latin. El este extrem de actual în contextul în care vedem o Rusie care ameninţă explicit şi tot mai agresiv securitatea europeană. În faţa acestei ameninţări trebuie să ne întărim capacitatea de apărare. Investiţia în apărare nu înseamnă însă că ne pregătim pentru un conflict militar. Dimpotrivă, sensul acestei dotări militare este descurajarea unui potenţial conflict militar. De altfel, NATO a fost, este şi va fi o organizaţie defensivă, de apărare colectivă. Aşadar, nu trebuie să alertăm populaţia sau să inducem panică în societate, dar în acelaşi timp trebuie să fim realişti şi pragmatici. România nu este în pericol în momentul de faţă. Asta nu înseamnă, însă, că nu trebuie să nu fim vigilenţi şi pregătiţi să respingem potenţialele ameninţări la adresa noastră” a declarat Nicolae Ciucă.
Integrarea în NATO l-a prins în Irak
Nicolae Ciucă a vorbit și despre momentul aderării României la NATO, eveniment de la care s-au scurs nu mai puțin de 20 de ani. Trebuie spus că generalul Ciucă a fost prins de aderare în teatrele de operațiuni din Afghanistan și, apoi, Irak, în cele două momente importante ale aderării țării noastre la Blocul militar al Atlanticului de Nord.
Alături de oștenii pe care îi avea, atunci, sub comanda sa, generalul, acum în rezervă, s-a bucurat pentru aderare, având sentimentul datoriei împlinite. Nicolae Ciucă a primit vestea că România a fost invitată să adere la NATO, în 2002, în Afghanistan. Aderarea efectivă l-a prins pe fostul premier tot departe de casă, în focul luptelor din Irak, din 2004.