Nicolae Ciucă: Trei lecții pe care România le poate învăța din recentele tentative de asasinat politic

Nicolae Ciucă a scris un editorial pentru Evenimentul Zilei. Redăm textul integral realizat de liderul PNL: Un lucru care iese în evidență, atunci când ne uităm la țări precum SUA ori Slovacia, este gradul ridicat de polarizare a societății. Linia de separație trece prin inima multor comunități sau chiar familii. Astfel, oamenii ajung să nu mai discute lucruri importante cu membrii propriei familii pentru a nu isca certuri cauzate de diferențele de opinii pe teme politice sau sociale. Acest lucru afectează încrederea dintre oameni și are un efect distructiv asupra modului în care oamenii interacționează și asupra modului în care funcționează societatea, în ansamblu.

Un alt lucru este scăderea încrederii cetățenilor în instituțiile statului și în reprezentanții acestora. Într-o lume în care se caută mereu vinovați în loc de soluții, în care actorii politici au foarte puține puncte comune între ei și în care lipsește o veritabilă comunicare strategică a statului, oamenii încep să-și piardă încrederea în oricine și în orice. Din păcate, într-un asemenea climat social, radicalizarea găsește un spațiu care să îi faciliteze creșterea. Cred că există trei lucruri pe care le putem face aici, în România, destul de rapid, pentru a preveni ca o asemenea polarizare dusă la extrem să ne facă rău tuturor.

Trebuie să menținem cooperarea și stabilitatea politică

1.Primul lucru pe care îl putem face este să menținem cooperarea și stabilitatea politică. Ne aducem bine aminte că România nu a fost departe de o asemenea polarizare cu câțiva ani în urmă. Dar noi, cei din PNL, am reușit să ne așezăm la masa discuțiilor și să conlucrăm cu alte partide pentru bunăstarea românilor, indiferent de diferențele politice.

Ne opunem populismului, pentru că este o premisă pentru o viitoare polarizare a societății noastre. De aceea, trebuie să luptăm activ împotriva războiului informațional pe care Rusia (sau alte regimuri autoritare) îl poartă prin răspândirea de dezinformări, în scopul destabilizării țărilor democratice.

Modul meu de a face politică implică să lăsăm deoparte disputele și să colaborăm și cu alte formațiuni politice, atunci când situația o cere. Așa am reușit să dăm, în ultimii ani, României stabilitate, să lucrăm împreună în folosul cetățenilor și să ajutăm economia să se dezvolte. Mulțumită acestei abordări, am reușit să păstrăm echilibrul bugetar, să atragem mai multe investiții străine și să creștem gradul de absorbție a fondurilor europene la peste 90%.

Calitatea vieții în România trebuie îmbunătățită

2.A doua lecție este îmbunătățirea calității vieții în România, în mod special pentru categoriile vulnerabile care, până acum, nu au resimțit creșterea economică. Producând rezultate economice bune, pe care oamenii să le simtă în buzunar, reducem drastic șansele populiștilor care nu oferă soluții și își bazează discursul doar pe nemulțumirile oamenilor. Așa reușesc partidele populiste să crească electoral: jucându-se cu fricile oamenilor și răspândind ura în societate. Noi suntem conștienți de acest pericol și apreciem că producerea de rezultate concrete este cea mai bună soluție pentru combaterea populismului care vrea să polarizeze societatea.

Trebuie să prevenim polarizarea societății

3.Mai este și o a treia posibilitate prin care se poate preveni polarizarea societății. Prin prisma experienței mele de militar, știu bine că războiul are mai multe componente. Pe cea mai vizibilă o vedem în teren, pe câmpurile de bătălie din Ucraina, acolo unde luptele se duc cu arma în mână. Însă mai există și războiul informațional, cel economic sau cel politic; combinarea acestor trei elemente sub forma unui război hibrid permite ca războiul să fie purtat oriunde pe glob în scopul destabilizării, al divizării și chiar al fragmentării societăților prin derularea sistematică și permanentă de campanii de dezinformare. Noi facem tot posibilul să reducem efectele acestor operațiuni îndreptate împotriva României și vom continua să luptăm pe acest front.

Până în acest moment, România a reușit să își păstreze stabilitatea. Trebuie să continuăm să o apărăm, pentru că doar ea poate crea premisele dezvoltării ulterioare a țării. Sunt state care se străduiesc de ani de zile să ajungă aici, unde suntem noi acum. Sunt mândru de faptul că am avut onoarea de a contribui la construirea stabilității României și sunt pregătit să lucrez în continuare pentru a o păstra.