Una dintre cele mai semnificative crize a fost pandemia de Covid-19, care a avut un impact major asupra sănătății, societății și economiei, punctează jurnalistul Dan Andronic. Jurnalistul subliniază că în fața acestor crize, Nicolae Ciucă a abordat dialogul și soluționarea problemelor într-un mod țintit.
Impactul guvernării Ciucă
„Criza pandemiei de Covid-19 a avut efecte sanitare, sociale, dar și efecte economice importante, care au pus probleme chiar și celor mai mari economii ale continentului. Criza geopolitică din regiune, cauzată de războiul de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei a generat numeroase efecte, pornind de la afluxul a milioane de refugiați și culminând cu criza energetică din Europa, cauzată de șantajul practicat de Rusia, care era cel mai mare exportator de gaz al continentului.
În afară de factorii externi, în perioada guvernării Ciucă au fost și o serie de cauze interne care ar fi putut cauza instabilitate socială și politică. Seceta pedologică de anul trecut care a afectat agricultura (într-un mod cum nu s-a mai văzut de la seceta din 1946) sau recenta grevă din Educație sunt două exemple de crize interne foarte dificil de gestionat. În toate aceste situații, premierul Ciucă a apelat la dialogul cu părțile implicate și croirea de soluții țintite pe problemele semnalate.
În perioada grevei din Educație, premierul Ciucă a avut un permanent dialog cu sindicaliștii care reprezintă interesele personalului didactic. Nu doar problemele salariale semnalate de sindicaliști au fost pe masa premierului, ci și problemele cauzate de lipsa de la clasă a profesorilor la finalul anului școlar, perioadă sensibilă pentru elevii care urmează să susțină Evaluarea Națională ori examenul de Bacalaureat. Încheierea situațiilor școlare și organizarea examenelor finale au fost alte probleme pentru care guvernul Ciucă a venit cu variante eficiente și ușor aplicabile.
În crearea de soluții, premierul Ciucă a avut în vedere și componenta politică. De aceea, în toate discuțiile, premierul PNL a fost însoțit de reprezentanți la vârf din PSD, pentru a se asigura că măsurile guvernamentale vor fi aplicabile și după rocada de la Palatul Victoria.
Poate că este încă prea curând și prea „la cald” pentru a se vedea exact care a fost impactul guvernării Ciucă asupra evoluției României”, consideră Andronic.
„Mulți i-ar putea reproșa faptul că nu este un politician consistent”
În continuare, jurnalistul observă că noul cabinet nu se confruntă cu probleme majore de rezolvat, ci beneficiază de „situația confortabilă de a continua măsurile luate de cabinetul Ciucă”. Un reproș care ar putea fi adus lui Nicolae Ciucă, evidențiat de Dan Andronic, este acela că premierul „nu este un politician consistent”.
„Orice evaluare obiectivă vizează nu doar perioada analizată, ci și premisele lăsate guvernării ulterioare. Până la o analiză atât de aprofundată, putem observa că următorul cabinet este departe de a avea de lipit oale sparte, ci este în situația confortabilă de a continua măsurile luate de cabinetul Ciucă pentru a păstra trendul de creștere deja stabilit. Dacă nu se va încinge și mai mult atmosfera socială, cu noi revendicări salariale.
Ce aș mai putea adăuga, ar fi faptul că Nicolae Ciucă a fost un premier care a reușit să se înțeleagă bine atât cu Klaus Iohannis, cât și cu Marcel Ciolacu. Ceea ce a fost rar la Ludovic Orban și Florin Cîțu. Atât de bine încât de multe ori i-a enervat pe colegii liberali.
Mulți i-ar putea reproșa faptul că nu este un politician consistent. Și poate că au dreptate, dar să nu uităm faptul că Nicolae Ciucă a venit din rândurile militarilor în politică, ceea ce nu întotdeauna este un avantaj. Haosul și compromisul care domină mică lume a politicienilor, poate descumpăni orice nou venit, fiind nevoie de o perioadă de adaptare. De-abia de acum încolo vom vedea dacă Nicolae Ciucă se va transforma într-un politician.
Ceea ce nu-mi doresc este ca undeva pe acest drum să-și piardă credința în Dumnezeu și țară. Pentru că asta l-a făcut deosebit in ochii mei”, mai scrie jurnalistul.