Prezent la Timișoara, luni seara, unde a participat la deschiderea conferinţei ”Smart Diaspora”, organizată de Universitatea de Vest din Timişoara în Sala Mare a Teatrului Naţional, premierul Nicolae Ciucă a solicitat debirocratizarea modului de gestionare a granturilor de cercetare şi propunerea a cinci domenii care să fie finanţate în mod prioritar. Nicolae Ciucă a salutat prezenţa ministrului Educaţiei din Republica Moldova, Anatolie Topală.

”Vă mulţumesc pentru că în ciuda perioadei scurte de timp pe care aţi avut-o la dispoziţie de la anunţarea conferinţei Smart Diaspora aţi dat curs invitaţiei de a participa la un eveniment care are ca obiectiv principal crearea de punţi şi canale de comunicare între dumneavoastră şi colectivele de cercetători pe care le reprezentaţi şi colegii dumneavoastră de aici, din România.

Doresc să le spun bun venit şi cercetătorilor de peste Prut, să îl salut pe domnul ministru al educaţiei şi cercetării din Moldova, domnul Anatolie Topală. Domnule ministru, bine aţi venit, sunt bucuros că Guvernul României a decis să deschidă linii de finanţare specifice pentru colaborarea cu Republica Moldova, ca pas important pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Colegii mei din cadrul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării se află alături de mine, şi alături de noi, pentru a vă aduce la cunoştinţă şi pentru a vă detalia toate instrumentele de finanţare pentru programele dedicate colaborării cu Republica Moldova şi vă invit să profitaţi de aceste zile ale conferinţei, inclusiv pentru identificarea de noi parteneri pentru proiectele pe care le veţi depune în aceste competiţii”, a declarat Nicolae Ciucă.

România nu mai e … acasă

”În calitatea mea de prim ministru, nu pot avea o bucurie mai mare decât aceea de a-i vedea laolaltă, de a-i vedea acasă pe toţi românii. Aş vrea însă să clarific ce înseamnă acest acasă. Nu am pierdut nicio ocazie, când am fost în calităţi bilaterale, să nu mă întâlnesc cu românii din diaspora şi să discută legat de tot ceea ce trăiesc legat de casă şi ce putem face pentru dumnealor.

Pentru mulţi dintre dumneavoastră, casa fizică nu mai este România. Chem, şi fac un apel înspre întreaga clasă politică să facă astfel încât România să fie, de azi, casa dumneavoastră intelectuală şi casa dumneavoastră profesională.

Sper că va fi un prim pas astfel încât în viitor România să fie şi casa dumneavoastră fizică, împreună cu familiile dumneavoastră şi, de ce nu, împreună şi alături de colaboratorii dumneavoastră din străinătate care să regăsească aici, în România, un teren al oportunităţilor şi al dezvoltării personale şi profesionale.

Nu spun întâmplător acest lucru. (…) Când am întrebat tinerii dacă s-ar întoarce acasă, nu a fost unul care să nu readucă în discuţie legăturile cu ţara, cu familia, cu locurile natale”, a continuat șeful Executivului.

120 de granturi de peste un milion de euro

Nicolae Ciucă a anunţat că în curând vor fi contractate 120 de granturi de peste un milion de euro, destinate cercetătorilor din diaspora.

”În curând se vor afişa rezultatele şi se vor contracta 120 granturi de peste un milion de euro destinate cercetătorilor din diaspora, romani şi străini. Împreună, şi alături de cercetătorii din România, din ce în ce mai mulţi şi mai buni, vreau să vă rog să creaţi o masă critică a excelenţei, o masă critică necesară unei schimbări de paradigmă, o masă critică necesară pentru o translaţie a economiei româneşti dinspre producţia simplă, bazată pe know-how extern, înspre o producţie bazată pe cercetarea, dezvoltarea şi inovarea autohtone care să ne ducă acolo unde noi, romanii, merităm”, a transmis Ciucă.

Debirocratizarea este o prioritate

Nicolae Ciucă a făcut şi două anunţuri, unul legat de finanţarea unor domenii prioritare şi altul legat de debirocratizarea modului de gestionare al granturilor pentru cercetare.

”Ca premier am datoria să fac, să fac în aşa fel încât lucrurile să se întâmple în realitate şi să vorbesc. De aceea vreau să fac două anunţuri: Primul: domnule ministru Burduja, vă rog să constituiţi un grup de lucru interministerial astfel ca în cel mai scurt timp să debirocratizăm modul de gestionare al granturilor pentru cercetare.

Nu este acceptabil ca un cercetător german să poată achiziţiona un reactiv în 5 ore, iar un cercetător român în 5 luni. Până la semnarea granturilor de reintegrare, estimată în august-septembrie, vă solicit să avem legislaţia debirocratizării adoptată şi operaţională.

Cercetătorii trebuie să stea în laboratoare, să se preocupe de conţinutul activităţilor de cercetare, de diseminarea rezultatelor, de concretizarea şi exploatarea acestora prin start-up-uri sau spin-off-uri, nu să piardă timpul cu hârtii şi să se scufunde în birocraţie;

Al doilea anunţ: vă rog ca în urma acestei conferinţe, ascultându-i pe cercetătorii de elită ai României, să propuneţi cinci domenii prioritare în ştiinţe, domenii pe care să le aprobăm în guvern şi să le finanţăm prioritar.

De ce dorim acest lucru? Dacă ne gândim unde am fi fost azi dacă acum 10-15 ani am fi finanţat, aşa cum se discuta atunci, inteligenţa artificială şi vehiculele electrice. Consider că este momentul odată cu renaşterea, aici la Timişoara, dacă aici a fost ales locul unde să renască cercetarea şi inovarea, aici la Timişoara trebuie să nu ratăm această oportunitate în cercetare şi inovare”, a transmis prim-ministrul.

Un nou început

În final, Nicolae Ciucă a mulţumit pentru organizarea conferinţei Smart Diaspora de la Timişoara şi a precizat că aceasta reprezintă un nou început.

”Astăzi, uitându-mă în această minunată sală care găzduieşte în armonie Opera Română din Timişoara şi cele trei teatre naţionale din Timişoara, român, maghiar şi german, şi văzând cât este de plină, nu pot să fiu decât fericit că acum aproape 6 luni am răspuns favorabil iniţiativei Alianţei Timişoara Universitară şi UEFISCDI de a organiza acest eveniment.

Mulțumesc pentru implicare şi cu toţii au au înţeles că acest eveniment nu este o conferinţă pur şi simplu ci este momentul din care noi putem oferi un nou început. Nu aş vrea să mă refer la cuvântul introductiv. Într-adevăr, putem renaşte. Cum? Precum Pasărea Phoenix. Aşa să fie, dar cred că putem să renaştem realist, echilibrat aşa cum am făcut-o de fiecare dată. Mulţumesc Timişoarei, vă mulţumesc dumneavoastră, tuturor, că aţi venit pentru a adăuga celebrării culturii europene a Timişoarei componenta cercetării de elită!”, a mai declarat Nicolae Ciucă pe scena Teatrului Naţional din Timişoara.